Mazuelo de la Quinta Cruz 2009 är här!

I samband med att jag var i Briones och tittade till Mazuelo de la Quinta Cruz 2010 fick jag tillfälle att prova årgången 2009 för första gången på ett halvår och jag måste säga – låt vara att jag är part i målet – att den är riktigt bra. Både Miguel Merino och jag rankar den före 2006:an, som fick 94 poäng av ”Sobremesa” och utsågs till ett av Spaniens bästa viner av ”Los 300 mejores vinos de Espana”. Medan årgångarna 2007 och 2008 uppvisade Mazuelo i sin rödaste kostym är 2006, 2009 och 2010 mer sobert mörka i dräkten. Jag vet att några av vinifierats hang arounds köpte på sig seriösa mängder 2006 och jag kan nu tipsa dessa Mazuelo-dyrkare, och för den delen er andra, om att den sannolikt bästa årgången Mazuelo de la Quinta Cruz släpptes i Systembolagets beställningssortiment igår. En fördel med 2009:an är att den efter en liten kastrullering är synnerligen drickbar redan nu för den som inte orkar vänta ut den. Ni som återupptäckt viner med lägre alkoholstryka ska veta att Mazuelo de la Quinta Cruz generellt brukar ligger runt 12,5 %, år efter år. För övrigt ryktas det att det ligger (eller kommer att ligga) en kort men hemsk filmsnutt med Miguel och mig på nylanserade www.terrific.se.
PS Catavino om Mazuelo de la Quinta Cruz.
PS2 Äsch, här finns filmsnutten och vid närmare eftertanke är den inte alls hemsk, den är bara gullig och fin.

2 svar på ”Mazuelo de la Quinta Cruz 2009 är här!

  1. Synnerligen bra fråga, som jag måste skicka vidare till någon som bedömer vin med poäng och som gör det enligt en 100 – poängsskala. Jag har bara undantagsvis använt en sådan, i samband med att jag suttit i jurys av olika slag och då har vi alltid inlett med att synkronisera jurymedlemmarna, men/och det bör väl innebära att alla poängskalor på vin i grund och botten är individuella? Min gissning är att Sobremesa har sin synkronisering för vad som är 94 p och man kan konstatera att de sällan ger poäng över 95 p, vilket andra göra tämligen ofta och hur man än vrider och vänder på saken är 100 p mer ”lösnummersäljande” än 90 p. Dock, för att nu göra svaret onödigt långt, landade samtliga nio provare i en jury, som jag var med i för några år sedan, var för sig in på 100 poäng för 1982 Château Latour – å andra sidan var det vinet bättre än bra i den stunden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *