Äta i Irland

Lika självklart som det är att äta angus beef i Irland är det att inmundiga omåttliga mängder av de lokala ostronen. Såvitt jag har kunnat utröna ska man vara försiktig med molluskerna från Dingle Bay, i alla fall en stor del av året. Inte för att de är dåliga i sig utan därför att bukten och golfströmmen samverkar på ett vis som i mitt tycke gör ostronen för feta. Detta förhållande gäller inte blötdjuren från Galway Bay. Vid en ytterst vetenskaplig molluskprovning i Galway kom jag fram till att såväl de ursprungliga irländska ostronen som de inplanterade Gigis-ostronen är utmärkta och att, dessvärre får man väl säga, de inplanterade är allra bäst. Vill man både prova ostron och äta förstklassig angus i Galway kan man med fördel göra det på Kirwan´s Lane Restaurant eller The Seafood Bar @ Kirwan´s – de båda sitter ihop och ligger undanskymt på Kirwan´s Lane i gamla stan, inte helt lätt att hitta men den som söker den finner. Ett annat bra ostronställe är mot all förmodan Temple Bar i Dublin, mer om det i kommande inlägg.

4 svar på ”Äta i Irland

  1. Utan att på något sätt vilja kritisera ditt utmärkta språk vill jag ändå påstå att man äter de utmärkta ostronen från Galway Bay PÅ Irland. Man kan dessutom med fördel skölja ner dem med irländarnas goda öl.

  2. Det ena utesluter inte det andra: på ön Irland, i Irland om vi talar om den Irländska Republiken (Éire). Helt klart är att en Guinness, eller möjligen en Murphy´s om man är i Cork, är självskriven till de finfina ostronen oavsett om de inmundigas på ön eller i republiken eller, vilket torde vara fallet i det senare fallet, både och.

  3. När du skriver om de inplanterade ostronen är det väl (Crasostrea) Gigas som du menar?
    F.ö. är det väl inte så säkert att de är inplanterade. De odlas ju såväl i Frankrike som i Danmark och för några år sedan var det ett himla hallå om att de höll på att sprida sig på den svenska västkusten. Det antogs då att de hade spridit sig från ostronodlingarna i Limfjorden.
    Annars håller jag med dig om att Crasostrea Gigas smakar bättre än vår inhemska Ostrea Edulis. Gärna så stora och feta som möjligt och som du skriver, nersköljda med en stout.

  4. Är övertygad om att jag menar det du menar att jag menar – tack för hjälpen! Kanske har Gigas också hittat till Galway Bay av sig självt, uppgiften om att de inplanterats fick jag av personalen på Kirwan´s Lane Restaurant.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *