Rosé för varje tillfälle

Här är tre roséviner som jag på ett eller annat vis står bakom. I två fall som vinmakare, i ett som scout. Självklart är det nyss nämnda tillräckligt som skäl för att ni ska springa benen av er i er iver att köpa dem, men det finns lite andra skäl också: Domaine de Brescou ”Fleur d´Été” är pinsamt billig (79 sek) och har en egen och lockande karaktär som formats av Grenache spetsad med en rejäl dos Pinot noir och en tesked Viognier – handen på hjärtat, har någon av er provat den blenden förut? Fungerar utmärkt. Passar varje tillfälle, även om det är mer aperitif- än matrosé. Les Lauzeraies är inget annat än sensationellt billig: en Tavel för under hundralappen och dessutom både snygg och välgjord. Kommer från den delen av Tavel som är byggd på kalkjordar, vilket också gör att den hör hemma bland de mer strama och eleganta Tavel-roséerna (mer om Tavels olika terroirer i ett framtida inlägg; de två andra terroirerna är nämligen på gång in i beställningssortimentet…). Mer mat än aperitif. Blott några kronor dyrare och därmed också pinsamt billig är Château L´Arnaude ”Cuvée Therese”. Det här är i doften och smaken 110 % Provence om jag får säga det själv och jag avser då Provence i meningen Côtes-de-Provence. Det som måhända förvånar både en och annan är den ljusa färgen. Halvvägs in i vitvinernas värld. Tja, tyck om eller inte. Mats Wallin, som äger Château L´Arnaude och jag tycker att den här färgen är cool, coolare än någon annan roséfärg, och vi tror också att det var det som gjorde att Gilbert & Gaillard gav vinet 90 poäng och inte 89, vilket i och för sig hade varit sensationellt bra det också. Glöm inte heller att köpa mer Lemelson till sommarens äventyr.

4 svar på ”Rosé för varje tillfälle

 1. Första vinet är nytt på marknaden va? Köpte det till min mamma häromveckan, blev tipsad på Systemet att det skulle vara jättegott 🙂 var nyinkommet

 2. Kul att Systemet tipsade om vinet – uppenbarligen kunnig
  personal på det stället! Alla tre vinerna är nya på den svenska marknaden (även
  om Château L´Arnaude ”Cuvée Therese” såldes i årgången 2009 i fjol).

 3. Hej Lars,
  tack för en intressant blogg, en liten fråga- när du skriver att det är en ljus färg är det en färg man kan jämföra med tex. Muga Rosé ( det vinet tycker jag är väldigt gott!)
  Mvh Annika

 4. Hej Annika, tack för tack! Visst är Muga Rosé ett riktigt bra vin och jag kunde mycket väl haft med det bland tipsen i inlägget. Avseende färgen är Château L´Arnaude ”Cuvée Therese” betydligt ljusare, snudd på vitt faktiskt. Mvh Lars

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *