2Kx1K feminina fransoser, Hans Artberg & Muriel Barbery

Knappt hann jag lägga ut mina tankar om ”Guernseys litteratur- och potatisskalspajsällskap” förrän vin-, musik- och litteraturförståsipåaren Hans Artberg var där med en massa lästips. Nåväl, avseende ”Igelkottens elegans” av Muriel Barbery tänkte jag att Hans Artberg och de två miljoner fransoser – gissningsvis främst av feminint slag – som enligt bokens omslag läst densamma – eller, på omslaget står det, för att vara mer exakt, inte att Hans Artberg läst den – inte kan ha helt fel. Således har jag nu läst ”Igelkottens elegans” och måste säga att den kort och gott är lysande. Eller som Cecilia Nelson uttryckte saken i GP: ”Hon (Muriel Barbery) pendlar mellan finstämd djupsinnighet och hysteriskt rolig satir”. Bra. När jag så tänkte tipsa Hustrun om boken, därför att jag funderade som så att en sådan här bok kan nog även hon tycka om, gav hon omslaget en hastig blick och sa: ”Jaha, ’L´élégance du hérisson’, den läste jag för tre år sedan när den kom ut i original. Det var den som flickorna och jag försökte tipsa dig om på den där middagen hos D:s för länge sedan, men det fick dig bara att vara stroppig en stund och sedan gick du och satte dig i ett hörn och såg ouppnåelig och skitnödig ut, om du kommer ihåg?”. Vintips till ”Igelkottens elegans”.

2 svar på ”2Kx1K feminina fransoser, Hans Artberg & Muriel Barbery

  1. Läste det här någon timme efter att jag hämtat en låda Bourgogne Blanc. Verkar vara ett omen. Måste nog läsa de där böckerna också.

  2. Med tanke på din svaghet för goda viner ligger det nära till hands att tro att du kommer att uppskatta böckerna också så, ja, du bör nog läsa dem… F ö: du fick nog nya årgången Bourgogne Blanc nu (?). 2010 är, enligt min bedömning, mer tillgänglig i unga år än 2009, men även 2010 kan må bra av lite luft.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *