Rekordtidig skörd & struntprat 3.0: Muscadet 2011

På sina håll är årets skörd faktiskt tidig, om än sällan eller snarare aldrig rekordtidig. I Muscadet, där jag varit på blixtvisit, mullrar redan skördemaskinerna fram genom vinfälten som hungriga termiter på brunbete i en gammal takstol. ”Redan?” frågar sig den analytiskt lagde vinifierat.se-hangarounden och fortsätter sin tankebana med ett ”Varför? Är det månne galopperande sockeransamling på gång eller är det syran som ger upp och går ner? Och allt detta på grund av värme och torka?” Självklart har vinifierat.se svar på dessa funderingar, som just nu måste rida flera av er och få er att vrida er i tvivlets obekväma tvångströja. Nej, det är inte tidig mognad egentligen. Däremot är det inte bara skördemaskinerna som mullrar i Loireflodens delta. Kort sagt är vädret sedan en tid synnerligen gynnsamt för röta: fuktigt och varmt. Vinbönderna har därför att välja på att chansa och låta skörden hänga, med risk för att röta tar delar av den eller rent av förstör rubbet, eller så får de köra in druvorna när de blott är snudd på mogna. I ett område som Muscadet, där syran och fräschören är en synnerligen avgörande faktor för stilen och kvaliteten, väljer de flesta att köra in och vid behov chaptalisera. Som tur är.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *