Revolution & skörden i Provence 2011

Provence och Provence. Jag talar egentligen om Côtes-de-Provence, som är en appellation i Provence. Det ingår ett flertal appellationer i ”Provence” och en av de största har inte ens ordet Provence i sitt namn (Côteaux Varois). Så det kan bli. Nog av. Årets skörd i området ser riktigt bra ut. Lurig inledning på säsongen med stor mjöldaggsrisk efter de senaste årens häftiga attacker och fjolårets översvämningar, svalt och ganska nederbördsrikt i juli, sedan värme och sol, faktiskt fortfarande över +25 på dagarna och regn har vi inte sett till på långliga tider. Med andra ord har skörden varit enkel att hantera. I fredags körde vi in de sista Carignan-druvorna för rött vin på Château L´Arnaude. Full mognad. På det hela taget har vi lyckats prickat mognaden perfekt på de flesta druvsorterna i år. Något enstaka fält drabbades av galopperande mognad efter välkomna, kortare regn i september, men som den fenoliska mognaden samtidigt är närmast perfekt här också, är det lätt att hantera dessa fåtal ”övermogna” fält i blendningsarbetet. Rosévinerna ”Cuvée Nuits Blanches” och ”Cuvée Therese” är redan klara (!), men går inte på butelj förrän i januari. Båda utmärkta (juli gjorde nytta här…), om jag får tycka det själv. Hur vitvinet blir och hur de olika röda kommer att ta sig ut är ännu för tidigt att säga något om – först ska vinerna jäsa färdigt alkoholiskt och malolaktiskt. På återhörande således. (Om skörden blev rekordtidig? Nej, den skedde ungefär vid samma datum som vanligt.) Revolution.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *