2 svar på ”Naturvin i Sverige

  1. Okunnig som man är i ämnet: Naturvin, ekovin, hemkört vad är det för skillnad? Hur kvalitetssäkrar man ett naturvin? Det måste vara nästintill omöjligt. Det blir en happening varje gång man korkar upp.

    • Synnerligen kloka frågor. Ekologiskt vin – när någon på svenska säger ”organiskt” eller ”biologiskt” rör man bara ihop språken; korrekt på svenska är ekologiskt – måste följa nationella och i förekommande fall överstatliga (EU, OIV) regelverk, som t ex förbjuder handelsgödsel, kemisk ogräsbekämpning och systemiska pesticider samt icke-ekologiska produkter i vinkällare. Biodynamiska odlare gör samma sak fast man väger också in månens dragningskraft och en del annat, som ofta emanerar från Rudolf Steiner. För ”naturvin” finns inget gemensamt regelverk och framförallt inga tvingade regler alls, däremot olika organismers/sammanslutningars egna regelverk att följa om man vill det. Det är svårt att se skillnad på den ekologiske odlaren och naturvinsproducenten i gemen – möjligen ligger i idén med naturvin att producenten måste vara liten och ”oberoende”, vilket inte en ekologisk odlare absolut måste vara (å andra sidan kan alla epitet kidnappas – det brukar mest bara vara en tidsfråga). Vissa tillverkare av naturvin, men långt ifrån alla, försöker arbeta utan jäst och/eller svavel i vinkällaren. De som ”bara” arbetar med så låga svavelhalter som möjligt och inte konsekvent utan svaveltillsatser gör i mina ögon exakt det jag gjorde när jag var ekologisk odlare på Domaine Rabiega och svavelhalterna skiljer sig inte åt – sådana viner är ”pålitliga” avseende kvaliteten. Viner gjorda utan svavel alls, tja, som framgår av inlägget kan de vara allt mellan himmel och helvete. Enda sättet att som konsument veta vad man gör är att antingen ”kunna” producenten så väl att man vet att man kan lita på den eller så måste man ha provat vinet i fråga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *