Vår i luften: Rosé!

Enligt ”Vädret” på Rapport igår har våren kommit till Skåne och till och med i Dalarna är

Mat-rosé utan flytväst

det sol och plusgrader på ett vis som för tankarna till våren. Dock kan det kanske vara lite tidigt att kasta av sig kläderna och dansa fram på vitsippsbeklädda blomsterängder, men, man kan alltid fira vårens ankomst med en vårmeny och en panna gediget matrosé, varför vinifierat.se tar tillfället i akt att påminna om att Les Lauzeraies Tavel (uttala Le Låzerä och imponera på era icke franskbevandrade vänner) inte bara, i november 2011, utsågs av 44 svenska vinskribenter till ”Årets Rosé 2011”, det är också mycket riktigt Sveriges bästa rosévin och det för en, i sammanhanget., löjlig penning. Dessutom fungerar sådana här mat-roséer året runt, om det nu skulle vara så att det blir bakslag i mars eller om vintern biter sig fast norröver i fjällen. Observera att Les Lauzeraies, som kommer från kalkjordarna i Tavel, egentligen är bättre andra året efter skörden, med andra ord ska ni vara glada så länge ni hittar årgången 2010 av Les Lauzeraies i butikerna, snart är den slut. Noterar för övrigt, att fransmännen nu inte bara talar om aperitif- och mat-roséer, utan också om de jämfört med aperitif-roséerna än lättare, och ljusare, ”rosé piscine”, som direktöversatt blir pool-rosé och, lite snyggare översatt kanske?, bassängskants-rosé. Som legitimerad före detta aktiv simlärare tror jag att SLS inte är överförtjust i den här rosébeteckningen och jag skulle redan här och nu vilja slå fast att vi i Sverige ska kalla dem ”terrass-roséer” eller, möjligen, ”flytvästs-roséer”.

4 svar på ”Vår i luften: Rosé!

  1. Jag tycker mycket om det här vinet Lars- tänk att det blev årets rosé 2011, det var roligt att höra!

    • Prova det till en fisksoppa, typ bouillabaisse, eller en getostsallad om du nu inte redan gjort det…

  2. Rent allmänt verkar rosévinerna från södra Frankrike vara bra årgången 2011. Hur är Les Lauzeraies 11 jämfört med 10?

    • Jag håller med: 2011 är ett riktigt bra rosé-år i södra Frankrike, kanske det bästa jag upplevt sedan jag flyttade hit 1988. Les Lauzeraies 11 är inget undantag, vilket kanske också kommer att göra nya årgången aningen tuff för den som vant sig vid 10:an som den är nu med viss lagring. Dock står det utom allt tvivel att 11:an är bättre. Kort sagt mer av allting, utan att för den skull förlora elegans eller ”mineralitet”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *