Syra och sötma i vin & Systembolagets klockor

Systembolagets ”klockor” är mycket bra. De visar, på ett pedagogiskt vis, sötma, syra och fyllighet för vitt och rosa vin och strävhet, fyllighet och syra för röda viner. Gott så. Men, borde inte en klocka för sötma ingå även för rött vin? När Systembolaget köper in vin gör man tvärtom avseende rödvin, och i förekommande fall vitt och rosa, och sätter, inte alltid men ofta, en gräns för restsockerhalten i vinet, men inga indikationer för sådant som i övrigt påverkar vinets friskhet, rondör eller upplevda sötma/syra – låt vara att en muntlig beskrivning av den önskade produkten görs, men där kan, faktiskt, stå saker som att vinet ska uppvisa ”grapefrukt eller citrus” och annat som inte alltid är så lätt att begripa för de stackars producenterna, som gör sitt yttersta för att dechiffrera produktbeskrivningarna. Med andra ord kunde det möjligen vara bra att, i alla fall ibland, säga något om syran och pH-värdet i syfte att förtydliga vad man letar efter; fem gram restsocker kan vara både mycket och litet beroende på hur vinets kemiska komposition ser ut i övrigt. Enklast vore kanske att förse importörerna och producenterna, som ska försöka pricka rätt i den kravspecifikation som Systembolaget gjort, med de klockor man önskar förse produkten med när den hamnar på butikshyllan.

4 svar på ”Syra och sötma i vin & Systembolagets klockor

    • Man skulle kanske kunna tro det, men det är de inte och särskilt inte om man är diabetiker. Ibland upplevs rödvinet som mer ”sött” än det egentligen är. Men omvänt innehåller det ibland mer socker än man tror (i billiga viner är sötman, som i godis och läsk, inte sällan balanserad mot en vid närmare dissekering påtaglig, ibland tillsatt, syra). Noterbart är också att vi upplever olika sockertyper som olika söta, vilket också indikerar att sockertypen som dominerar ”restsockret” har en direkt inverkan på hur sött/torrt vi upplever vinet vara (talar för att även ha en klocka för upplevd sötma för rödviner). Hursomhelst upplever knappast någon alla rödviner som ”torra”. Möjligen blir en ”sötmaklocka” lite klumpig att hantera i samband med butiks- och katalogmärkningen, varför man kanske skulle fundera över att helt enkelt sätta ut sockerhalten på alla viner med mer än 5 g/l restsocker. Analysen gör Systembolaget i samband med att vinet lanseras, varefter varje ny årgång analyseras på nytt och/eller då producenten/importören indikerar att en förändring skett. Samt stickprov, förstås. (Men utan klocka kvarstår problemet med den upplevda sötman; som det sägs i inlägget kan 5 g/l påverka upplevelsen i mindre eller större utsträckning… Hm, möjligen ska man kalla det ”rondör” för att få med alla parametrarna som socker, alkohol, glycerol etc?)

      • Så anledningen till att jag gillar röda viner är för att jag är en godisgris? jag ser ett samband och tackar dig för denna självinsikt.

        • Hm, ja om du köper billiga, pimpadeboxar kan det äga sin riktighet,men det gör du förhoppningsvis inte – ät godis istället

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *