Almdalsveckanrosé & alkotest

Från och med den första juli ska det finnas en godkänt alkoholtestare i alla motordrivna fordon i Frankrike. Enda undantaget är mopeder. Syftet med detta är att chaufförerna ska kunna testa sig själva. Om man i en poliskontroll visar sig ha motsvarande 0,25 mg/liter

S.k. éthylotest

alkohol i utandningsluften, motsvarande 0,5 mg/liter i blodet, är det, så att säga, kört. Det blir rejäla böter och man blir av med sex av sina 12 prickar på körkortet (når man 0 ryker kortet) samt mister körkortet i tre år alternativt sju år om man orsakat en dödsolycka. Den som ertappas med mer än 0,8 mg/liter i blodet får betala 4500 € i böter, blir av med körkortet i tre år och får sitta i fängelse två år. Tips på Almedalsveckan-rosé att inmundiga med förstånd och utan fordon – och kanske kan de franska nymodigheterna tjäna som förebild och inspirationskälla för de svenska politikerna, som emellanåt förefaller fokusera på meningslösa, kosmetiska åtgärder istället för att ta sig an de verkliga alkoholproblemen.

2 svar på ”Almdalsveckanrosé & alkotest

    • Såväl övervakningen av som reglerna för trafiken i Frankrike har skärpts oerhört under de senaste tio åren. Den förste som försökte skärpa tonen var premiärministern Michel Rocard, runt 1990, han blev snudd på hudflängd då, men sedan dess finns en politisk konsensus kring hårdare tag. Ytterligare ett exempel på den nya attityden: den som har franskt körkort och blir haffad talandes i mobiltelefonen blir av med fyra av sina 12 körkortsprickar och så böter på det förstås.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *