Helena Henschen – I skuggan av ett brott

Det stod hur mycket som helst i tidningarna inte bara när de så kallade ”sydowska morden” hände, utan också då den här boken, skriven av dotterdottern till häradshövdingen von Sydow, utkom häromåret. Tyckte väl att jag läst tillräckligt i tidningarna, men min Twoson-kollega fick för sig att jag behövde litterär bildning i allmänhet och genom den här boken i synnerhet och gav mig den vid en gemensam resa nyligen. Med andra ord var jag tvungen att läsa ”I skuggan av ett brott” och av tvånget följde skepsis. Man kan gissa att mördaren är ett psykiskt stört, sannolikt narcissistiskt, missbrukande, bortskämt brat; blott en i raden men unik såtillvida att han slog ihjäl sin pappa och hemhjälpen x 2. Att han ansågs vara ”ovanligt intelligent” kunde man också gissa i förväg eftersom alla förgrämda extremister och misslyckade halvgalningar ”egentligen är så intelligenta” trots att de, näst efter sina eventuella nickedockor till efterföljare, är mest dumma i huvudet av alla mänskliga varelser. Hur var då boken? Nja, jo, njae, så där. Den är, som kritikerna sagt, mycket välskriven. Å andra sidan känns den sannolikt viktigare för författaren än för oss andra, som rimligtvis finner en relevant betydelse i den först då den kompletterats med en omfattande analys av det samtida samhället samt, gärna, en återkoppling till dagens samhälle och brat-kultur.

1 svar på ”Helena Henschen – I skuggan av ett brott

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *