Fransk vinrevolution: Carole Salen (& Slade?)

Fortsättning på förra inlägget: Varför vägrar då odlarna betala sina medlemsavgifter? En av dem som vägrar är Carole Salen. Hon driver den gamla familjegården Domaine Les Bastides i Côteaux-d´Aix-en-Provence, en av de första gårdarna i Frankrike att deklarera sig som ekologisk; redan för 40 år sedan tog man steget. De som nu, likt Carole,

Carole Salen

protesterar mot branschkommittéerna delar i stort hennes åsikt, att branschföreningarna bara är till för de stora vinhandelshusen, kooperativen och ett fåtal stora producenter. De mindre, särskilt om de gör ekologiska eller biodynamiska viner, har ingen nytta alls av sitt medlemskap. ”Ändå tvingas vi betala”, säger Carole som slutade betala för flera år sedan och som ska upp i rätten i Aix-en-Provence i januari. Nu hoppas hon att domen i Luxemburg går hennes väg. ”Det är uppenbart att en privat organisation av det här slaget inte kan tvinga folk att betala för ett medlemskap de inte vill ha. Det måste bygga på frivillighet. Den som gör ett ekologiskt vin i den lilla appellationen Côteaux-d´Aix-en-Provence får ingen hjälp alls av den stora organisationen Comités Interprofessionels des Vins de Provence (som omfattar ett flertal appellationer och som domineras av jätten Côtes-de-Provence min anm.)”, säger Carole. Fortsättning följer. (Slade??)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *