Sisyfos & den svenska berikningen

I enlighet med beslut i EU (1181/2012) får de svenska, danska och brittiska

Trägen vinner?

vinproducenterna, med socker, berika sina viner från årgången 2012 upp till motsvarande 3,5 volymprocent. Skälet till att gränsen höjts är den solfattiga växtsäsongen under fjolåret; den extra sockertillsatsen hjälper till att, vid behov, får upp alkoholstyrkan i vinet. vinifierat är ingen anhängare av metoden och anser att balansen ruckas så snart man ändrar på den naturliga mognadens mer eller mindre goda gåvor. Den seriöse vinbondens sisyfosarbete och stora utmaning ligger i att möta varje år på dess egna villkor.

4 svar på ”Sisyfos & den svenska berikningen

 1. Hej
  Jag minns en artikel om renovering av gamla stockar, snarare än att plantera nya. Har du möjligen kvar den?

 2. Hej, hm, nej, kan inte hitta någon sådan artikel i minnets gömmor, kanske var det väldigt länge sedan? Finns nog annars en del om ”recepage” och ”surgreffage” i böckerna ”Vinmakning”, ”Att tillverka vin” och ”Odla och tillverka vin”, men jag minns faktiskt inte hur mycket det ev står i de böckerna heller. Har du någon av dem eller ska jag kolla vid tillfälle? (den sistnämnda finns att köpa)

  • ”Odla och tillverka vin” har jag och har läst mycket. Minns dock inte om det står något om renoveringa av gamla övergivna fält. Jag tror artikeln var från Australien!?
   Hur som helst vore det kul att veta mer om möjligheterna att renovera snarare än att dra upp, vänta och plantera nytt. Är det nått som görs?

 3. Undrar om du inte far efter en artikel i gamla Vin-
  & Spritjournalen, från början/ mitten 90- talet? Har den inte kvar. Visst, det förekommer att man byter ymp på roten. Du kapar då stocken och sätter dit en ny ymp av kanske en annan sort. Är stocken gammal är det dock ingen bra idé, man brukar använda metoden på yngre stockar som borde varit en annan sort.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *