Se upp: vi får vad vi betalar för!

Ja, det är en självklarhet, att vi får vad vi betalar för. Likväl förefaller inköparna på IKEA, Findus, Coop med flera förvånade över att köttet de köpt för ingenting innehåller annat än nötkött. Överhuvudtaget förefaller alla ansvariga i liknande lägen förvånade över att de får skräp när de betalar skräppengar. Slutsatsen du och jag och andra konsumenter kan dra av detta är att lita på vårt eget omdöme. Är det misstänkt billigt är det sannolikt klokt att avstå från köp såvida inte en tillförlitlig innehållsdeklaration presenteras. Och det gäller allaWHO logga varor och tjänster. Kan här inte låta bli att sticka in att svensk sjukvård redan år 2000, då WHO gjorde sin senaste/sista stora undersökning av all världens sjukvård, låg på plats 23 i världen. En plats som, bortsett för ett litet fåtal utvalda svenskar, torde vara ändå lägre idag. Toppade gjorde Frankrike – sjukvården här är verkligen sjukt bra och du som sjuk är i alla lägen en patient som omedelbart hamnar i centrum bara du säger aj – före Italien, San Marino, Andorra och Malta. Det tål att tänka på. Nu är detta, förstås, bara till viss del en pekuniär fråga, för nog betalar svensken så mycket i skatt att det borde räcka till en sjukvård tio-i-topp? Med andra ord är det här, möjligen bortsett från frågan om hur skattemedlen används, snarare en fråga om bristande organisation och, ytterst, attityd och det går här inte komma ifrån en kvardröjande känsla av att den sjuke i det av Luther märkta Sverige i alla fall i någon form av utsträckning har sig själv att skylla. Om den nu alls är sjuk vill säga.

2 svar på ”Se upp: vi får vad vi betalar för!

  1. vinifierat har ju tidigare skrivit om Systembolagets sortiment. När jag var inne på SB häromdagen, berättade personalen (med ev reservation för att jag inte uppfattade detta korrekt), att det kommer att bli nyhetssläpp endast 4 ggr/år i fortsättningen och att de viner som säljer bra kommer att ingå i ordinarie sortiment. Hur ser du på detta? Är det bra för kvalitén och urvalet eller ej?

  2. Du hann förekomma mig där, har sedan ganska länge en grej på gång om just detta, kommer kanske rent av i morgon eller på måndag… Dock, i korthet: jag tror det här är bra såtillvida att det blir lättare för ”populära” varor att ta plats i sortimentet och det bör på det hela taget leda till ett ”bättre” sortiment, det torde också innebära att enskilda varor kan komma finnas lokalt – om t ex du och många på din ort beställer mycket av ett visst vin ska det kunna bli ”listat” i din butik och det bör också leda till ett mer diversifierat utbud över landet. Ett problem är att när SB gör sin nya sortimentsindelning från 0 – sker 1 september, tror jag – kommer varje butik få ett sortiment baserat på det som säljs där nu. Detta, menar SB, speglar efterfrågan. Det sista kan diskuteras eftersom det i första hand speglar försäljningen, som i sin tur är baserad på det sortiment SB, inte lokalbefolkningen, bestämt att butiken ska ha (t ex åker ofta mer vinintresserade från mindre orter till en närliggande, större stad för att handla = efterfrågan finns inte på hemorten; m a o måste SB även kolla vem som handlar vad i den större ortens butik/er för att bättre förstå hur den lokala efterfrågan verkligen ser ut). Men, som sagt, från och med det nya systemet får du och andra, såvitt jag kan bedöma, ändå en betydligt större möjlighet att påverka i det långa loppet. Och ja, jag är mycket positiv till de här förändringarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *