Tillståndet i de europeiska vingårdarna & The National

Så gott som hela Europa tycks i år dras med en temperaturmässigt sen vår. I södra Frankrike ser vinstockarna ut som de brukar se ut en dryg månad tidigare; knopparna har knappt skjutit ut från stammen Med andra ord är allt mycket sent. Nu brukar blomningen ske ungefär vid samma tidpunkt varje år oavsett om säsongen fram till den punkten varit ”tidig” eller ”sen”, och därefter brukar det ta ungefär lika lång tid, som vanligt, fram till skörden, ni vet de där ”100 dagarna” som för vissa druvsorter är 90 och andra 120 – med förbehåll för att vissa druvor vissa år aldrig når fenolisk mognad och andra socker- eller syrakantrar på tok för tidigt. Växtsäsongen som helhet i år lär, rimligtvis, bli rejält nedkortad. Vi får göra som vi brukar och se tiden an. Och med start någon gång i maj kommer vi att kunna läsa om de vanliga väderkatastroferna, som kommer resultera i en liten och därmed dyrare, ovanligt bra skörd. Blodbuzz Ohio.The National

2 svar på ”Tillståndet i de europeiska vingårdarna & The National

 1. Jag har nu köpt hem två flaskor från ditt sortiment. Vi skall börja spara på Thea´s. Hur länge kan årgången 2009 ligga anser du? Thea´s var så otroligt gott så jag blev riktigt glad bara att få hem flaskan (nej, jag har ingen vit tröja med långa armar på mig).

  Den andra är Chablis PCM. Om vi skulle falla även för den:
  -Hur länge kan den ligga?
  -Om vi skall öppna plånboken dubbelt så mycket, har du då mindre syra i Chablis GCLP jämfört med GCLC?
  -Är det ”slöseri” att öppna en Grand Cru nu och istället låta den ligga och ”gotta” till sig?

  • Kul.
   Thea’s utvecklas rimligtvis positivt under minst tre år framåt, även om du lagrar i en garderob, sedan håller vinet många år till innan det börjar vända neråt, min uppskattning är att du kan lagra det sju-åtta år innan det börjar tackla av,
   Chablis Montmains: just 09 nog bäst att dricka i år, blir sannolikt inte bättre, håller däremot ytterligare några år. Kommande årgångar kommer vara mer ”lagringsår” så vill du ha PC som är bra att dricka 2013-14 ska du satsa på 09an.
   LP har normalt lägre syra än LC.
   Det är definitivt ”slöseri” att dra GC-vinerna för tidigt, jag tycker de, generellt, ska ha åtta-tio år på nacken, detta gäller särskilt LC. Fantastiska viner! 05 LC (och LP) underbara nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *