Årgången 2013 & Eurythmics

Hela Frankrike, och för den delen stora delar av Europa dock ej Skandinavien, har i år haft mycket nederbörd och ovanligt svalt väder. Här i södra Frankrike påminner året så här lång mycket om 2002. Medan områden som Champagne och Bourgogne fick till riktigt bra viner, blev det mesta tämligen mediokert i södern, där vinmakarna var ovana vid att

Minervois 10 juni 2013

Minervois 10 juni 2013

hantera så ”sval” frukt, till vilket också kunde läggas hagelskador på många platser – gällde till exempel Domaine Rabiega, som jag då skötte, där gjorde vi inget toppvin, Clos Dière, det året; på närliggande Château d´Esclans, som vi då arrenderade, gick det bättre, inget hagel, och vinerna var, i likhet många bordeauxer, ganska trevliga i en lätt och enkel stil. Kanske rättar sig vädret till nu och då kan säkert 2013 bli ett hyggligt år, men risken finns att det fortsätter med svalare och blötare väder än normalt och då lär vi, åtminstone här i södra Frankrike, få se ett nytt, tråkigt, 2002. Vissa gårdar har, åtminstone i de sydöstra delarna, redan drabbats svårt av hagel och det står klart att de drabbade producenterna inte kommer göra några höjdarviner i år. Var i Minervois igår och kunde konstatera att man där ligger ett par veckor efter normal utveckling, vilket, måste man säga, är något ovanligt. Helt klart ett år då det är viktigt att gallra och hålla växtligheten stången och den som pangat på med mycket kväve de senaste åren har det inte så kul just nu – fast det är å andra sidan ganska rättvist: som man bäddar får man, som bekant, ligga. Årgångsmusik.

4 svar på ”Årgången 2013 & Eurythmics

 1. Hej Lars, ja vädret i Provence har ju verkligen varit blött i år …
  Talade ned Fabrice och han var lite bekymrad -ingen perfekt start för nya ägarna tyvärr -men nu ser det bättre ut i prognoserna

  • Hej Mats, ja, du vet ju hur det kan vara… men så här illa var det aldrig under dina år (fast 2010 var ganska elämdigt ett tag…) och, ja, den nye ägaren hade kunnat få en lättare start. Körde förbi idag och såg att den fantastiske Fabrice trots de yttre omständigheterna håller rankorna i en Herrans tukt och förmaning och allt såg ut att må efter omständigheterna oförskämt bra!

 2. Puh, äntligen lite vettig musik på den här portalen. Duon Lennox/Stewart var magiska och Lennox dessutom en skönhet utöver det vanliga.

  Häromdagen var det hagel stora som glaskulor i norra Grekland, där många vingårdar huserar.

  Finns det druvor som är mer eller mindre tåliga mot hagel?

  • Njaee, en del druvor har tjockare skal än andra, vissa plantor mer lövverk o s v, men ytterst handlar det om hur människan planterar, tuktar och driver sina stockar och i förekommande fall direkt skyddar dem mot hagel i särskilt utsatta regioner.

   Jaså, Eurythmics duger, då fortsätter vi väl med det då. http://www.youtube.com/watch?v=TlGXDy5xFlw

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *