Midsommar: vintips

Det strålar mot de ljusaste tider vi människor får uppleva här på jorden. Det tarvar lite vintips. Varför, är inte lätt att veta, men nu får det bli så, alltså vintips (merparten av vinerna måste beställas): vinifierat påminner om spännande Baltos från Bierzo, gjord på Mencia.-druvan (lufta gärna), 89 pix, fjolårets succé Leon Dormido är tillbaka i en upplaga om inalles 3000 pannor (samt ett par hundra magnum av förra årgången), 159 sekiner, nya årgången är alldeles utmärkt och ni som sprang benen av erLannonciade_bottle förra året rekommenderas att göra det i år igen; på vitvinssidan flaggar vi för smakrika och spännande fransk-portugisen Pinto som kan bli din för i sammanhanget löjliga 109 kronor, från Montagny/Bourgogne kommer oerhört snygga ”Les Crêts” från Domaine Feuillat-Juillot, för 129 pengar får du en smak av den fina världen; på rosévinssidan täcker du upp det mesta med aperitif- och salladsvinet ”L’Annonciade” från Provence, moderiktigt ljust och  i en elegant svarvad, traditionell Provence-panna, och det till den blygsamma kostnaden av 75 pistoler, avslutningsvis rosévinernas rosévin Les Lauzeraies Tavel, kort sagt ett smakrikt rosévin som föralldel fungerar som aperitif men kommer till sin rätt med en matbit och då talar vi allt från kyckling via fisksoppa till maträtter som vinifierat inte har en aning om hur de ska beskrivas eller vad de egentligen är men ja, typ påstortellini och sånt, 95 riksdaler.

15 svar på ”Midsommar: vintips

 1. Påstortellini skall inte underskattas.

  Efter en dag med hård städning, en löprunda à 10km i kvävande värme och motvind (av någon anledning motvind oavsett löpriktning), högljutt barnkalas för hysteriska 6-åringar så var det en fröjd att avnjuta två glas Theas med kokt korv och bröd. Det var så mycket som man orkade med men det kunde inte ha varit godare.

  Ibland kan den enklaste måltiden vara helt underbar. Många skulle väl bara skaka på huvudet om dem fick veta tilltugget till Theas men ofta är det omständigheterna som gör smakupplevelsen. I vilket fall är vi sålda på Theas och skall ha fler

  • Påstortelloni är en räddare i nöden!

   Kul att ni fastnat för Theas – härligt vin. Besökte Lemelson häromveckan o kan meddela att kommande årgångar också är utmärkta.

   Motvind o värme är förvisso ett gissel, men likväl bättre än tokiga attackhundar som lömskt ligger o lurpassar längs joggades väg…

   Vad gäller sexåringarnas vilda kalas ska du veta att jag lider med dig.

  • 6-åringar, hjo hjo, lägg på 10 år så får du se. Som tur är vill de inte ha med dig då. 😉

 2. 1) Apropå ovanstående känner jag djupt med Marcus; är så lättad att slippa barnkalas. Onekligen en av de stora fördelarna med att barnen växer upp…
  2) Idag fick Les Lauzeraies högsta betyg av Mikael Mölstad i SvD.
  3) Till Lars: Det är bra om vintipsen kommer två veckor innan ”eventet”, t ex jul, midsommar m m, eftersom många av vinerna finns i beställningssortimentet och man behöver ha lite tid på sig för att beställa dem och få hem dem till sitt lilla bolag.
  4) Glad midsommar till alla vinifierat-läsare!

  • Tack för info om Les Lauzeraies. Provade precis nya årgången här på vinmässan Vinexpo i Bordeaux, om jag får säga det själv: sååå bra, klart årgång 2012 ska ha toppbetyg, släpps i Sverige nästa vecka, tror jag. Bästa Lauzeraies hittills.
   Tack, ska försöka lägga ut tipsen lite tidigare i fortsättningen och Glad Midsommar!

   • Tjuvkikade i mors veckotidning i midsommarhelgen, tror det var ”Hemmets veckotidning” eller något liknande. T o m där har man vintips och Les Lauzeraies var ett bland de roseviner som rekommenderades.

    • Kul! Ja, vinet får, bokstavligen talat, toppbetyg överallt och det finns ett skäl till att det är så. Dessvärre finns Les Lauzeraies inte i så många Systembolaget så det är nog inte alltid lätt att få tag i om man inte gör sig omaket att beställa, tyvärr. Men ju fler som sprider evangeliet…

 3. Hej Lars!
  Jag var precis inne på SB:s hemsida och försökte beställa 6 st L’Annonciade och 6 st Muga rosé. Muga var inga problem, men trots upprepade försök kom jag inte vidare när jag försökte genomföra min beställning av L’Annonciade. Det slutade med att jag beställde 12 Muga istället, vet att jag kommer bli nöjd med det, men undrar ändå vari problemet med L’A bestod.

  • Hej Kajsa,
   hm, enligt importören finns vinet i lager o det borde inte vara några problem alls att beställa , men om det inte fungerar via sajten, vilket det inte alltid gör, brukar det fungera om du ringer eller beställer i butiken. Så ska det naturligtvis inte vara men så är det…

 4. Hej Marcus, Lars och alla andra vinifieratläsare.
  Bembibre 2007 släpptes som sk exklusiv listning på Systembolaget i fjol. Efter att överenskommen volym sålts har vinet avlistats och artikelnumret är inte längre aktivt även om vi fortfarande har flaskor kvar i lager. Vi kommer att lägga upp 2007 i BS men det blir tidigast i augusti. I väntan på det kan jag varmt rekommendera 2006 som är minst lika bra om än i något rikare, generösare stil. /Mvh Terrific

 5. Tack! Oj, det var länge sedan jag hörde Nancy och Lee och versionen med Coors & Bono har jag lyckats missa. Kul.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *