Skörden i Frankrike 2013 & Sex Pistols

Det är klart att det inte går att packa ihop Frankrike till ett enda bedömningsområde när det gäller årets vinskörd, men, faktum är att 2013 rent allmänt präglats av en sval och framförallt nederbördsrik vår med många översvämningar och ovanligt höga vattenstånd och mängder av kvardröjande vatten i vingårdarna och sen blomning mest överallt. På detta har, på de flesta håll, följt en mycket varm sommar, när den väl kom vill säga,

Minervois 10 juni 2013

Minervois 10 juni 2013

kryddad med åskoväder och en hel del hagelskurar och det här med åska och hagel lär vi får se mer av innan det är dags att bärga druvorna. Så vad kan vi förvänta oss? Flera olika saker. För en gångs skull på riktigt lägre volymer till följ av hagel på sina håll, och därmed kanske högre priser, fast ibland lär priserna paradoxalt nog bli lägre därför att ett rykte om årets dåliga kvalitet kommer att spridas i inköpsledet, såsom skedde med Bourgogne 2002, och sedan kommer det att visa sig att den som vågade investera köpte på sig en massa bra vin till ovanligt bra priser. Men är det verkligen så enkelt? Nej, så klart inte. Se upp med dold rötskada i vinet om du tänker köpa ”en primeur” och kan du inte avgöra om en sådan döljs i doft och smak ska du avstå eller be om hjälp, chansa inte, för det kommer att vara en hel del rötskadade druvor i år och, det ska man ha klart för sig, det finns massvis av sätt för oss producenter att dölja sådana, men den vana näsan hittar alltid rötan även då någon försökt gömma undan den i det unga vinet. Johnny Rotten & Co.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *