Kåk i vintips inför hösten & Hösten

Det drar ihop sig till höst och HR:arna skriker efter vintips till höstens skaldjursanstorming, rykande grytor och, efter sommarens alla desperata grillaftnar, mörkermys – dennaLeonDormido_2 svenska företeelse gränsande till melankoli och fylld av bitterljuva toner som får Vivaldi att framstå som en lössläppt och oseriös festprisse med klackarna i taket och stråken vilt dansande över strängarna som vore hösten årets höjdpunkt. Så, vad dricker man då mitt i denna storslagna färgprakt och motsägelsefulla årstid? Jo, följande, om uttrycket tillåtes, fulla hand: Leon Dormido varunummer 72763, 159 sek (det här vinet tycker du om, så är det bara, rödtjut i sin prydo helt enkelt), Cartlidge & Browne Pinot Noir, varunummer 79245, 105 sek (nej, det är inget skämt, en tvättäkta Pinot från Kalifornien för struntsumman 105 sekiner, självklart ingen DRC men väldigt mycket Pinot för liten peng, gott), Baltos, varunummer 79246, 89 sekCartlidge & Browne (kändisvinet med star quality – kolla in den här filmen – och hur kan det bli på annat vis när både druvan, Mencia, och ursprunget, Bierzo, är vinkult i vår samtid, en hästspark i vardagsvinsprisnivå, producent är coola Dominio de Tares), Chablis, varunummer 6307, 139 sek (var nu inte en fåntratt och spring och köp vilken ”chablis” som helst, här talar vi om CLOTILDE DAVENNE och hennes ”Chablis”, precis vad du behöver till höstens skaldjur både i oskalad och gryt-form), Montagny ”Les Crêtes” (och här talar vi inte om vilken Montagny ”Les Crêts” som helst utan om Françoise FEUILLAT-JUILLOT och hennes Montagny ”Les Crêts”, väldigt mycket Bourgogne för pengarna och ett synnerligen gott och användbart vin – ett sådant där som du alltid ska ha liggande i kylen). Sarah Chang lyser upp i höstmörkret.

2 svar på ”Kåk i vintips inför hösten & Hösten

  1. Hej, Har inte riktigt förstått skillnaden på de tre olika Leon Dormido vinerna. Det här är det dyraste och bästa? Vad skiljer det från de andra? Tack för tipsen!

  2. Hej,

    det ursprungliga, första, Leon Dormido-vinet är just Leon Dormido, alltså vinet som jag puffar för i tipset här, och, ja, det är det dyraste och bästa.

    Varje Leon Dormido-vin är gjort utifrån en mycket tydlig idé. Det här ursprungsvinet skapades för att vara ett modernt, elegant, rent OCH ursprungstypiskt Rioja. Stilen ligger väl närmast en modern Reserva, men det är inte klassificerat som annat än ”Rioja”, även det en modern tanke kanske.

    Leon Dormido Reserva, för 89 sek, är gjort som en traditionell Reserva och har en mer tydlig ek-karaktär. Tanken är att det ska uttrycka mer tradition än storasyskonet.

    Leon Dormido Tempranillo-Garnacha, eller ”Joven” (ung), är ett enklare, och billigare (59 sek), vin. Idag är ofta ”Joven-vinerna” gjorda med macération carbonique och därmed lätta och fruktiga. Här har man istället tagit ett välmatat Reserva-vin och buteljerat det utan ek, varmed det också är gjort mer i en numer nästan bortglömd ”Joven-stil”. Det ger ett ganska råbarkat och smakrikt vin att tycka om eller inte. En egentligen ovanlig stil för prisklassen, men personerna bakom Leon Dormido, med min kompis Miguel Merino Navajas i spetsen, har väldigt stora ambitioner och vill inte göra något som inte skiljer sig från mängden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *