Vintips: Skynda fynda, Two Gallants & Rachmaninoff himself

Ni som via vinifierat eller på egen hand upptäckt Dominio de Tares läckra Godello ska veta att det släpps ynka 1200 buteljer i ”tillfälliga exklusiva sortimentet” den första november.Dominio de Tares Godello Priset är 149 sek och varunumret 97113. Sist det här kultvinet släpptes tog det slut på nolltid och vinifierats tips är att du som är intresserad ska hålla dig framme i god tid. Samma dag släpps också den amerikanska legendaren Chateau Montelena Napa Valley Chardonnay i tillfälliga exklusiva. 240 flaskor, 275 sek, varunrummer 92162. Det var det här vinet som, låt vara i en tidigare årgång, vann den åtminstone i den amerikanska vinhistorien legendariska ”Paris-provningen” 1976 – bland annat förevigat i filmen Bottle Shock , som, ska ni kalenderbitare veta, är inspelad på Kunde estate och inte själva Montelena. Det som är läckert med Chateau Montelena är att gården fortsätter göra sina viner i klassisk stil, utan att snegla på Davis, övermogna druvor och vad andra gör. En del tycker därför att den här chardonnayn är väl lågmäld vid sidan om syskonen från Napa, men det, kan vi som har råkoll på saker och ting i världen avslöja, är just det som är poängen. I november släpps också en massa kul nyheter i beställningssortimentet, här har ni några godbitar värda att beställa hem: fantastiska Ponzis viner för alla er som älskar viner av vilket slag det vara må, här får vi två urgoda pinoter i Ponzi Pinot Noir 2011, 279 sek, varunummer 71890 och Ponzi Anniversary Pinot Noir 2010, 450 sek, varunummer 74967. Vore jag barnsligt lagd skulleDLD jag utbrista att vinmakare Luisa Ponzi rules, men som tur är är jag cool och gör inte sådant. Likväl är det hon som regerar i Oregon. Mer nyheter i mitten av november: två varianter av syrah från den lilla appellationen AVA Red Mountain i Washington State, jämför dem gärna med varandra: DLD Syrah från Hedges Family, 199 sek, varunummer 71000 och Bel’ Villa Vineyard Syrah från Goedhart Family 169 sek, varunummer 71749. Ni som gillar Girard Old Vine Zinfandel kan glädja er åt två nya viner i samma stil: Girard Petit Sirah 2011, 199 sek, varunummer 74633 och Girard Russian River Chardonnay, 159 sek, varunummer 74963. Sist men inte minst är det tveklöst så att många av er hittat till den lite udda Chile-producenten Perez Cruz, nu i november släpps en ny årgång, 2010, av Chaski Petit Verdot för 169 sek, varunummer 70054. Vi avslutar med Two Gallants, Rachmaninov himself och ett filmtips.

3 svar på ”Vintips: Skynda fynda, Two Gallants & Rachmaninoff himself

 1. Efter några inlägg så tog jag mig i kragen och inhandlade en flaska Perez Cruz. Jag är absolut ingen vinsnobb men brukar inte införskaffa viner under hundralappen och aldrig chilenska viner. Blir oftast besviken men det här ochilenska vinet till det låga priset var förbluffande bra. Otroligt positivt överraskad.

  Förra helgen Melipal Reserva och nu detta. Livet leker.

  För övrigt kan jag rekommendera dagens Kino på P1 angående Red Obsession.

  Konstigt att jag klassas som en dryg vinsnobb av en del i min omgivning för att jag lägger några hundralappar på en vinflaska, när dem själva anser sig som kvalitetshandlare och livsnjutare när dem rattar en bil flera hundratusen kronor dyrare än min.

  • Ja, det där med snobbism är synnerligen subjektivt…

   Kul du upptäckt Petez Cruz! Fler borde göra det för till skillnad från mkt annat som hajpas i Cl så är det för en gångs skull inte kejsarens nya kläder och det beror dels på den unika terroiren, dels, och mest, på den talangfulle vinmakaren German Lyon, som förtjänar mer uppmärksamhet och respekt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *