Cancerogena ämnen & ditt & mitt ansvar

Härom veckan rapporterade AP om den kraftiga ökningen av cancer som skett i Argentina sedan Monsanto gjorde sitt inträde i landet. Samtidigt är det samma inträde som ligger bakom landets enorma framgångar med soja. Tidigare har vi kunnat ta del av olika filmer med mera om liknande situationer, bland Fredrik Gerttens filmer om Dole och baksidorna av företagets bananproduktion. Listan kan göras lång, mycket lång. Frågan är vem som bär ansvaret för att folk blir sjuka på grund av de medel som numer används i odling av olika slag. Monsanto svarar, enligt Take Part, att alla har ett ansvar: allmänheten, regeringen, odlarna, industrin och… Monsanto. Detta låter högst rimligt. Samtidigt är det lätt att se att av alla dessa är det vanligtvis bara allmänheten, det vill säga konsumenten, det vill säga du och jag, som tar det ansvaret. Och med tanke på det är det bäst att vi gör det och att vi agerar på ett sätt som får myndigheter, regeringar, odlare, industrin och företag som Monsanto att ta sitt ansvar. Du och jag, någon annan drivkraft finns inte.

4 svar på ”Cancerogena ämnen & ditt & mitt ansvar

  1. Bra skrivet! Men hur når man fram till folk. Tycker det känns som att tala med en vägg många gånger, folk vill inte ta ansvar, eller känner sig inte kunna det. Det är som om hela nationen lider av inlärd hjälplöshet…

    • Tack! Visst är de flesta oroväckande ointresserade av det som är viktigt på riktigt, men det känns som att fler och fler uppmärksammar samtidens avigsidor och försöker göra något åt saken, så vi får fortsätta påpeka vikten av att vi alla har ett ansvar att ta: det finns hopp!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *