Vinkontroll: Bandol till exempel & Jefferson Airplane

Såg att Systembolaget efterfrågar ett rött Bandol-vin framöver. Ett krav är att vinet ska ha lagrats minst 12 månader på ekfat. Eftersom reglerna, såvitt jag kan minnas, föreskriver minst 18 månader på ek bestämde jag mig för att snabbt kolla upp saken och… blev fast. Det är fascinerande att se hur uppstyrda många områden är av tvingande regler och en sådan här genomgång påminner om hur fel den har som talar svepande om ”att man kanBandol manipulera hur man vill med traditionella viner”. Hm… För att du ska få din gård och ditt vin godkänt som AOP Bandol gäller, bland annat, följande och noterbart är att merparten av de här sakerna slogs fast redan 1941 då området blev AOC/AOP: Vindruvorna måste komma från orterna Bandol, Le Beausset (o s v), för rött vin är druvorna mourvèdre, grenache och cinsaut rekommenderade medan carignan och syrah får förekomma, minst 50 % av blenden måste vara mourvèdre, vingårdarna måste hålla en densitet på minst 5000 stockar/ha och avståndet mellan raderna får inte överstiga 2,50 m, stockarna ska beskäras med högst åtta knoppar per stock och beskärningen måste vara klar före 1:a maj, ingen del av vinodlingen får avkasta mer än 6500 kg/ha, är fler än 20 % av stockarna på ett fält döda ska fältet planteras om,Jefferson Airplane det är förbjudet att tillföra odlingarna jord från någon annanstans, druvorna ska vara hela då de transporteras till vinifieringsanläggningen och de ska hålla minst 12 % potentiell alkohol, rödvin upp till 14 % får innehålla högst 3 g socker/l, vin över 14 % får innehålla 4 g/l, berikning (och mycket annat är uttalat) är förbjudet, musten får inte stiga till över 40 +, ekchips är förbjudna, producenten måste ha en tankkapacitet motsvarande två skördar, centrifuger (och många andra maskiner) är förbjudna, vinkällaren ska alltid vara ren och i ett bra skick (detta kan kontrolleras närsomhelst), rödvinet får inte säljas före den 1:a maj andra året efter skörden (m a o lanseras årgången 2012 i maj i år). Jefferson Airplane.

11 svar på ”Vinkontroll: Bandol till exempel & Jefferson Airplane

 1. AAAAGH!!! Underbart! Jag står visserligen dygnet runt i kontakt med musikhistorien, men detta fragment av min egen ytterst vingliga musikaliska utvecklingshistoria hade jag GLÖMT!!! Jefferson Airplane, White rabbit!!! Tack, Lars!
  Bandol: 2003 nå’t for jag runt en vecka med hyrbil i krokarna av St Tropez och Nizza. Stannade till vid Chateau Pradeaux där Livsfarliga Hundar initialt vardet enda som tillkännagav liv. Lamslagen stod jag där tills en vänlig dam steg fram ur stenröset (gården) och lät mig smaka. Jag köpte ett antal magnum och buteljer, vilka polletterades hem i flygmaskinens buk (detta skedde på den tiden när flygbolagen inte använde övervikt såsom rånare använder avsågade hagelgevär). Jag kan inte minnas att vinerna någonsin mognade. Mor Väder är ett barskt kvinnfôlk.

   • ”90-talsidolerna” tyckte jag först du skrev och så tänkte jag replikera att du vänt 6-an upp och ner och se’n insåg jag min missläsning. / Den här vita kaninen är pophistoriskt intressant, såsom den är uppbyggd musikaliskt. Tänjde på sin tid gränserna. Om man jämför med detta HAV av trallvänlig pop som vid denna tid dominerade, så får man perspektiv hur utflippade Jeffersn Airplane var. / Kuriosa: nog är det väl en vinröd Gibson ES 345 som Paul Kantner lirar på? Min dito brann upp när kåken jag bodde i 1978 brann ner (inte mitt fel).

 2. Holy Cow!! DET är musik! Och Fair Gracie, DET är allt en brutta det! Men jag har aldrig tidigare sett Jack Casady spela på en Jazzbas! Jag trodde han bara hade den guldfärgade Epiphonen.
  Bandol är kul vin! Tuffare t.o.m. än Eddie Constantine. Dock har systemets urval av Bandoler varit högst begränsad. Domaine La Suffrene kommer jag ihåg iaf.
  Men det skall vara Ph-n att vara vinmakare egentligen. Man får inte göra ditt o inte göra datt. Inte plantera vilka druvor man vill och jagvetintevad. Eller vad vet jag, det är kanske just det som är utmaningen?

  • Tror vi skulle se fler Bandoler om de efterfrågade volymerna var lite mindre än som i kommande efterfrågan – 6000 l med domainestatus – och till ett pris som var baserat på kvaliet snarare än en förutbetsämd, fiktiv summa, som många av producenterna inte möta. Inga fel på Suffrene men det är en av få som på allvar kan möta kravspecen för offerten.

  • Hr Torsten son förvånar mig en smula! Gipsy Kings!
   Sen en så där 2,5 decennium har dessa gentlemän ofta pick-me-uppat till den milda grad! Hur PHAN kan man bara inte bli så totalt sång- och danslysten när man hör deras fantastiska musik!!!
   Åt mig själv önskar jag mig en riktigt het sommarkväll i Saint-Marie-de-la Mer, eller kanske under le gitane-festivalen (april??) och en helkväll med Gipsy Kings på scen! (lastbilsflak..) Ett par liter sydfranskt rött och kanske lite kalimotxo också. (when in Rome do as.. etc ) Plus en brunögd senorita att, jaaa, dansa med..? 🙂

   Istället har ett oblitt öde placerat mig just nu i San Franseslöv och det är kallt, -5,9, och jävligt. Ursäkta mig ett ögonblick, jag måste gå och dra ner persiennerna…
   http://www.youtube.com/watch?v=KYZ5QmbCYR4

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *