Årets roséviner 2014 & Burning Bellows

Vår i södra Sverige och det är bara en tidsfråga innan Sommaren är över oss. Därför passar viniferat som första media på att ge er Årets bästa Lannonciade_bottleroséviner redan nu så ni kan planera era inköp i god tid. 1. Les Lauzeraies Tavel, varunr 2724, ca 100 sek, en modern klassiker, enda rosévinet som hamnat på pallen de tre senaste åren då den svenska vinkritikerkåren utsett ”Årets rosé”, kraftfullt och smakrikt i bästa Tavel-anda, bra matrosé, finns i alla välsorterade butiker. 2. L’Annonciade, varunr 73000,  ca 77 sek, urtypen för ”Rosé de Provence”, rätt färg, rätt doft och smak, till och med rätt (svarvade) flaska, kallad flûte a corset, och det till ett enormt bra pris, producenten Cellier des Archers förser många andra producenter med basvin till vad som blir betydligt dyrare slutprodukter, men här, i L’Annonciade, har de lagt sina bästa druvor, resultatet är ett elegant och välbalanserat rosévin som fungerar både som aperitif och till mat, i beställningssortimentet – gör er besväret att beställa, ni lär inte ångra er, årgången 2013 är dessutom den bästa i henminne och det är svårt att tro att något annat rosévin i år blir mer prisvärt än det här. 3. Domaine de Brescou ”Fleur d’èté”, ljus rosé från Languedoc, typisktPalette Rosé - Henri Bonnaud ”piscinevin”, d v s ett lätt, fruktig rosévin som passar bäst som aperitif eller pratvin, pris cirka 80 sek, invänta nytt beställningsnummer senare i år (återkommer om det). 4. Château Henri Bonnaud, ca 150 sek, varunr kommer senare, här har vi vad er utsände i de svävande rosa molnen tror kan bli ”Årets rosé” i Sverige, ett urcool, ekologiskt rosévin gjort på 20 % cinsault och 40 % vardera av grenache och den i rosévinssammanhang smått omöjliga mourvèdre, ett pålitligt, alltid superbra rosévin från den pyttelilla appellationen Palette, just utanför staden Aix-en-Provence, med andra ord i hjärtat av Vinprovence, stor, läcker doft och en smak som håller vad näsan lovar, fungerar som aperitif eller matrosé, Systembolaget har köpt in ett mindre parti som släpps i ett fåtal butiker i juni – ska vara på hugget och ge er mer info när det drar ihop sig så ingen av er missar det här unika vinet, årets måste. 5. Clotilde Davenne Bourgogne Rosé, ca 130 sek, återkommer med varunummer, jojomensan, ni läste rätt: Chablis-drottningens rosé harBurning Bellows köpts in av Systembolaget i en mindre kvantitet, släpps liksom Château Henri Bonnaud i juni, friskt, läckert rosévin med pinot noir-roséns alla bästa sidor i högsätet, återkommer när det drar ihop sig med mer information även om det här vinet som gissningsvis ingen av er vill missa och med tanke på att det bara kommer finnas en begränsad mängd gäller det att hänga på låset och, ja, ni kan ju börja planera för ett inköp, kanske rent av börja köa, redan nu. Rockabilly.

8 svar på ”Årets roséviner 2014 & Burning Bellows

 1. Hej Lars
  Artikelnumret på Château Henri Bonnaud Palette kommer att bli 99241.
  MVH
  Terrific

 2. Många ”seriösa” vindrickare ”dissar” rosé (det finns alltid bättre alternativ av rött eller vitt säger de) – tur. Då blir det mer över till oss ”bersåentusiaster” (eller för dem som kommit på hur gott och passande det är till vissa maträtter). Brukar själv konsumera en par lådor per år, så dessa måste införskaffas för test!

 3. Har efter tidigare vintips från din sida druckit de tre första av rosévinerna du nämner. Är själv förtjust i lättare roséviner, typ Fleur d’été och L’Annonciade, medan Les Lauzeraies är lite för kraftfullt för min del, för mycket mineralsmak. . Har du någon aning om vad jag då kommer att tycka om dina två andra förslag, Henri Bonnaud/Clotilde Davenne? Tack på förhand!

  • Du lär tycka om båda och särskilt Bonnaud. Kan f ö berätta att jag är på Brescou just nu och ”Fleur d’Eté” 13 är mkt bra – väldigt lik 2011:an.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *