Razzia hos svensk vinhandlare

Enligt Ehandel.se har nätbutiken Handlavin.se råkat ut för en polisrazzia. Vin har beslagtagits och företagets ägare riskerar nu upp till sex års fängelse för att under 2,5 års tid ha sålt viner för tillsammans 250 TSEK. Handlavin.se är såvitt vinifierat känner till ett respekterat och mycket nischat företag, inriktat på små, kvalitetsivrande och ekologiska producenter i Österrike. Till saken hör också att Handlavin.se, enligt företagets ägare, betalt svensk alkoholskatt och moms i enlighet med de pragmatiskt anpassade och vad det förefaller allmänt accepteradeweeping Willows regler som gäller för detta. Man kan alltså med fog undra varför detta tillslag skedde. Kanske är svaret, det som ägaren själv antyder på Ehandel.se, att vi någon gång måste få klarhet i vad som gäller för näthandeln med vin i Sverige. I det skenet är det här kanske förståeligt, men likväl känns det som både överdrivet och direkt onödigt. Snarast ett exempel på hur den starke inte ska agera mot den svage. Om Handlavin.se varit ett av de många odeklarerade ”företagen” som åker till Fehmarn och köper alkohol så mycket bilen, och ibland släpkärran, klarar och sedan säljer spriten till vem det vara må hemma i garaget, då hade det här varit fullt i sin ordning. Nu känns det mest som ett övergrepp på den lille medborgaren och det är svårt att se att det här behövdes för att komma vidare i frågan om vad som är tillåten vinnäthandel i Sverige. Musik från Razzia Records.

11 svar på ”Razzia hos svensk vinhandlare

 1. Problemet är att handlavin.se (Bestshopping HB) är registrerat i Sverige. Svenska företag får inte ägna sig åt detaljförsäljning av vin till privatpersoner, varken före eller efter Rosengren-domen. Solklart lagbrott alltså. Till skillnad från de näthandlare som är registrerade i utlandet, men betalar svensk alkoholskatt.

  Staten – frifräsarna 1-0. Synd…

  • Aha! Tack för detta klarläggande. Det förändrar förvisso saken, men samtidigt blir dubbelmoralen tydlig: regga i Dk och du är ok, regga i S och du åker dit.

  • Det är riktigt som Finare Vinare skriver att ”Svenska företag får inte ägna sig åt detaljförsäljning av vin till privatpersoner”.

   Men enligt alkohollagen (som förbjuder detaljförsäljning av vin till privatpersoner) så får vin införas till Sverige av en enskild person som har fyllt 20 år genom yrkesmässig befordran eller annan oberoende mellanhand, om införseln sker från ett annat land inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet och dryckerna är avsedda för dennes eller dennes familjs personliga bruk.

   Handlavin.se agerar som en sådan ”oberoende mellanhand” som för in viner till Sverige till enskilda personer för deras personliga bruk.

   Vad menas då med ”detaljhandel”? Därom tvista de rättslärde – i Stockholms tingsrätt.

  • Det stämmer att Handla Vin har sin verksamhet registrerad i Sverige. Men det är också så att både Skatteverket och andra berörda myndigheter har givit alla nödvändiga tillstånd till Handla Vin, baserat på just den verksamhet han bedriver. Om rättsläget har varit/är oklart så skall svenska myndigheter inte ge tillstånd, så här har man kapitalt misslyckats i sitt utövande….

 2. OM det är Systembolaget som ligger bakom det här, vilket kan befaras, luktar det maffiametoder. Eller snarare – eftersom det är polisen som agerar och inga vanliga gangsters – statsfascism…

 3. tror nog de flesta (övriga?) sk näthandlare har ett EU-registrerat företag. tror att reglerna är tydliga att så ska det vara i vårt %monopolsland. att då välja att inte följa dessa…provokativt/dra-blickarna-till-sig/revolutionärt…upp till betraktaren. men hands i straffområdet kan aldrig bli annat än straffspark…

  och väldigt orättvist mot de som kör korrekt!

 4. Det här ÄR ”småpotatis” (”förtryckarmaffian” är så mkt. större – är själv helt emot alla dessa regleringar, speciellt monopolet). Vänta bara när ”storebror” förbjuder oss att dricka ”ekologiska” (eller biodynamiska) viner, grönsaker odlade i egen trädgård (ekologiska), tomater (utan GMO) ”icke godkända” av EU (= lobbygrupper/”förtryckare”), kryddor odlade ekologiskt (se Rapport idag – planerat av lobbygrupper sedan många år tillbaka), jordbruk utan pesticider, jordbruk utan GMO, konstgödsel (= bara en pytteliten del av ”matsektorn” – som kommer att ”regleras” – likriktas av ”förtryckare” OCH göra ALLA miljövänner till ”förbrytare” – mot ”systemet”). Listan kan göras lång – vänta bara…. EU har ingenting med ”frihet” att göra – bara på ”ytan”. Guran Norman Sokaisi Group (Sokaisi.eu)

 5. Pingback: Polistillslag mot nätvinhandlare | Vintomas blogg

 6. Tyvärr Berg Lars Hansson är det här bara ett ”skrap på ytan”. Vi kommer alla att få fundera på hur vi ställer oss i olika frågor när det gäller frihet. Varför skapas ”centralenheter” hela tiden; centralbanker, centralstyrkor (polis, militär), olika monopol och inom jordbrukspolitiken nya ”storebrorsfasoner” över hela världen (du får inte göra si eller så) med förklaringar att vi har ett underskott på någonting (vilket INTE är sant inom matsektorn även om myndigheterna säger så).

 7. Tyvärr Bergs Lars är det här bara ett ”skrap på ytan”. Det kommer hela tiden ”märkliga” regleringar inom denna sektor (jordbruk) världen över – det är bara att följa med olika forum på ”nätet” för att fatta att den ”lille mannen” (odlaren) får sin frihet mer och mer begränsad och konsumenten ett begränsat utbud av det giftfria och ett allt större av det GMO-baserade/manipulerade.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *