Vintips!

Sedan i somras finns vinifierat under pseudonymen Lars Gustaf Torstenson på Facebook och sedan dess kanaliserar vinifierat sina vintips den vägen. Nu har dock fler än ett par HR hört av sig och bett om vintips även på vinifierat och så får det bli då, men det kommer inte att bli en vana, vintipsen här kommer även fortsatt att vara färre, vilket samtidigt får bli en ursäkt för att göra dagens tipslista extra lång. Först lite spännande nyheter som er utsände i de druvtrampande böndernas cykliska värld hittade i somras och som nu lanseras i beställningssortimentet från och med 1 oktober:SONY DSC 1. Apud Sariacum 2013 från Philippe Raimbault i Saury, en Sancerre med ett tydligt terroir-avtryck från ”terre blanche-delen” av Sancerre, långt från de urtrista, grapefruktstinna sauvignon blanc som det numer går tretton på dussinet av. Kort sagt ett bra vin, kostar 175 sek och heter 78501 för er som tycker att Apud Sariacum är ett urbota dumt namn.Clotilde juni 2014 2. Det har sannolikt inte gått Clotilde Davenne-vännen förbi att hennes viner gått upp i pris i september. Orsaken är katastrofskörden 2013, som förvisso gav fantastiska viner men samtidigt blev extremt liten, något som alltid pressar priserna uppåt och som försatt många framförallt mindre producenter som Clotilde i en svår situation där högre pris är enda vägen framåt. vinifierat har alltid tyckt att Clotildes viner varit väl värda sina pengar och tycker att de fortsatt är det. Vid sidan om de stående tipsen på Bourgogne Blanc (nr 5562, 125 sek), Chablis (nr 6307, 159 sek) och Crémant de Bourgogne (nr 7725, 129 sek), vill vinifierat passa på att pusha för Clotildes Chablis, nr 78522, 329 sek, på magnum, årgång 2012, som släpps 1 oktober i BS.Philippe Pernot 3. I oktober släpps i BS även en Meursault från Domaine Pernot Bellicard, nr 78528, 375 sek. Det här är en ung, ny, liten producent med sin bas i Puligny Montrachet. Målet är att göra finstämda och mineralstinna viner med tydlig terroir, långt från de mer uppblåsta Bourgogner vi då och då stöter på, inte minst från Meursault. Ja, jag gillar det i alla fall. CotesDeNuits-Village20114. Ett dubbeltips på vitt och rött från samma producent, har inte så mycket att tillägga om de här vinerna annat än att jag rekommenderar var HR som tycker det är klokt att spendera ett par hundra på en flaska vin att prova dessa godbitar. Fortsatt lite för unga, men redan ack så goda: Bourgogne Chardonnay 2012, nr 78518, 199 sek och Côtes de Nuits Village ”Clos de Magny” 2011, nr 78527, 249 sek. Båda från Jean Féry & Fils. Girard_high_25. När vi nu ändå är inne på dubbeltips så kommer här ett bra hösttips för den som vill ha mer rejäla hästsparkar i glaset – vinerna ovan är genomgående mer finstämda. – och vi går då till USA: Girard Chardonnay 2012, nr 74963, 169 sek och Girard Old Vine Zinfandel 2012, nr 22337, 179 sek. Smakrika och mumsiga så det förslår. Jaja, det här är inget jag hittade i somras eller ens nytt, men det är rejäla och bra höstviner så därför är de med här – dessutom hör Girard till de Napa-källare som drabbades hårdast i samband med jordbävningen i augusti och det, menar vinifierat, är ytterligare ett skäl till att köpa Girard den närmaste tiden. ElRey_bottle6. Avslutar med att A påminna om att El Rey Old Vine Garnacha, nr 2260, 79 sek, kommer i en ny årgång , 2013, i oktober någon gång, och att det då handlar om en lätt ekfatsekad version, som kan behöva ytterligare någon månad i flaskan innan den öppnar upp sig, men den lär förhoppningsvis vara värd att vänta på, däremot lär HR:en var tvungen att beställa hem den framöver då den sannolikt avslistas inom en snar framtid; B den nya årgången, 2012, finns nu av Perez Cruz Reserva Cabernet Sauvignon, nr 6000, pris 85 sek, ett vin som är 100 % rödtjut från Chile och som nyligen blev bästa pulled pork-vinet i ett synnerligen seriöst test och den som vill ha lite mer drag under tungan går på storasyskonet Perez Cruz Limited Edition Canernet Franc, nr 73338, 129 sek; C det har kommit en ny årgång Chateau Montelena Cabernet Sauvignon 2011, nr 71926, 299 sek; D. i oktober kommer nya årgången av Torre Muga, nr 99093, pris 499 sek (som sk TSE, kommer alltså finnas i ett fåtal butiker och i liten upplaga, bra julklappsvin för er som har kontrollbehov).

7 svar på ”Vintips!

 1. Hej! Apropå katastrofskörden i Bourgogne, som du nämner ovan: Läste i senaste numret av Decanter att många av Bourgognes bästa vingårdar miste upp till 100 % av sin skörd på endast sju minuter. Detta scenario har tydligen utspelat sig tre år i rad nu och tydligen har bara 30 % av producenterna försäkring för detta. Min undran är varför så få är försäkrade, om man nu skriver att det är de bästa gårdarna som i första hand drabbats? De borde väl i så fall ha råd med försäkring, eller är denna typ av försäkringar så vansinnigt dyra att vinproducenterna i allmänhet inte har råd att försäkra sina odlingar?

  • Hej! Problemet är att försäkringarna dels är dyra, dels ger låg ersättning. Det gör att vinbonden oftast ”tjänar” på att vara oförsäkrad om hen klarar tre år i stöten utan katastrof. Men sedan svider det förstås varje gång skörden slår fel… Befinner sig producenten dessutom i ett expansivt skede, vilket t ex Clotilde gör just nu, blir det extra kännbart när kassaflödet och likviditeten påverkas. Skälet till att priserna går upp beror dock ytterst på att efterfrågan är fortsatt lika stor medan utbudet minskar kraftigt.

  • Jo, på gott och ont är Zin ganska inne nu och som vanligt då finns det en del kul och bra viner värda att upptäcka och vid sidan om dessa alltfler dubiösa försök att rida högt på vågen vilket gör att det på det stora hela just nu råder Zin-varning i Sverige.

 2. Kan inte läsa några vintips på din Facebooksida men det kanske bara är för dina FB- vänner?
  Tack ändå för tipset om Clotilde Davenne Chablis på Magnum!

  • Nu när du säger det så är det säkert så att bara den som är vän med mig på Fb kan läsa tipsen nu – min inkompetens på området de sociala mediernas teknikaliteter är orsak till detta. I vilket fall som helst är det många, framförallt sådana som är Fb-vägrare, som bett mig börja med vintips igen på vinifierat så jag lär nog göra det. Dock: lägger in senaste vintipset (häromdagen) från Fb i en ny kommentar här nedan.

 3. Vintips #4
  Druvan pinot noir anses med rätta svår att få rätsida på. Själv håller jag den som främst bland blå druvor då allt hamnar på rätt plats. Dessvärre är det nu inte så ofta det gör det och när så sker brukar en väl tilltagen prislapp vara obligatorisk eftersom som så många vill ha just det vinet. Likväl finns det hyggliga pinot-viner att hitta också i lite mer överkomliga prislägen. Dagens vintips tar sikte på fem sådana, vart och ett med sitt personliga utryck och, viktigt för mig, avtryck från sin växtplats. Samtliga i Systembolagets beställningssortiment, det vill säga du måste beställa vinet från Systembolagets hemsida eller i din butik.

  Domaine de Brescou ”Pinot Noir” 2011, art.nr. 70587, 98 kr, är ett vin jag gör och något av kusinen från landet i det här gänget. Sydfrankrike och Languedoc är knappast något som faller en i tanken då en tänker på pinot noir, men druvan odlas även där och kan ge hyggliga viner och till den kategorin räknar jag det här vinet. För en i sammanhanget blygsam peng får du ett ganska trevligt vin med tydlig druvkaraktär. Bra nu, ändå bättre om ett år. Terra Vitis-certifierat.

  Cartlidge & Browne ”Pinot Noir” 2012, art.nr. 79245, 119 kr, bjuder på allt det du kan förvänta dig av pinot noir från Kalifornien, det vill säga massvis av insmickrande frukt och lättsvalda klunkar. Det är inte områdets bästa vin, men ger dig mycket för pengen. Bra nu och håller stilen flera år framåt. Sustainable-odlat.

  Lemelson Vineyards ”Thea’s Selection” 2009, art.nr. 73319, 229 kr, hittade jag när jag för några år sedan var i Oregon och provade vin för Twoson-projektet – en exklusiv vinklubb den intresserade kan läsa mer om på vinifierat.se eller twoson.se. Oerhört snyggt, välgjort och disciplinerat vin på gränsen till väl diskret och knappast vad du i första hand förväntar dig av en pinot från USA, men så är ägaren, miljökämpen Eric Lemelson, också uttalad Bourgogne-fantast med inriktning på vinerna från Beaune. Bra nu, ändå bättre om ett år. Ekologiskt certifierat.

  Côtes de Nuits Village ”Clos de Magny” 2011 (Domaine Jean Féry & Fils), art.nr. 78527, 249 kr, hittade jag i Bourgogne i somras i samband med att jag vad där och provade vin för Twoson-projektet – jodå, den där klubben kräver sin tribut av oss som driver den! – och det har blivit nya favoritvinet hemmavid. För många är 249 kr en otänkbar prislapp, för den som kan tänka sig att betala så här mycket för en bra vinupplevelse är det ett fynd. Betänk för övrigt att du ofta betalar 200 kr eller mer på krogen så varför inte göra detta hemma då och då också? Bra nu, ändå bättre om ett år. Ekologiskt certifierat.

  Ponzi Anniversary Pinot Noir Reserve 2010, art.nr. 74967, 455 kr, kostar… och smakar! Håller det här för ett av Oregons och därmed USA:s bästa pinoter. Vackert vinmakeri av Borugogne-tränade Luisa Ponzi och återigen den här allt vanligare disciplinerade, amerikanska stilen – å andra sidan har Luisa alltid gjort sina viner på det viset och själv försökte jag under flera år å importörens Terrific Wines räkning få henne och syrran, Maria, att sälja lite vin till oss i Sverige, först efter ett övermått av lismande och enerverande tjat lyckades jag. Bra nu och många år framöver. Ekologiskt odlat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *