Dansant årgång & Saint Saëns

Har tidigare rapporterat om skördeförhållandena på merparten av gårdarna jag arbetar med. Kort sagt har mungiporna varit uppåt mest överallt, från Red Mountain via Languedoc till… nja, kanske har det inte varit lika enkelt i Bulgarien.Brescou press Vad gäller själva vinifieringsprocessen är 2014 rent anmärkningsvärd som årgång. Det har gått som en dans snart sagt överallt. Vanligtvis brukar en del tankar hänga sig och sluta jäsa, andra vägrar kicka igång den malolaktiska jäsningen, åter andra får för sig att bli volatila, för att nu nämna något av allt det som brukar kunna inträffa. Just återkommen från Domaine Brescou kan jag konstatera att samtliga viner inte bara jäst klart, såväl alkoholiskt som malolaktiskt, vi kunde till och med sätta ihop de olika blenden igår! I oktober. Smått sensationellt.Brescou blend Blir det bra då? På det hela taget är 2014 en mycket bra årgång, med läcker fräschör och ett oerhört tilltalande uttryck. Kommer bli ett nöje att sätta smaklökarna i de här godingarna vad det lider. Däremot är, såklart, inte allt perfekt. Framförallt är det carignan-druvorna som föralldel inte är dåliga men de kunde varit bättre. Carignan brukar bärgas sist, så också i år, vilket innebar att ett rejält regn hann emellan och resulterade i lätt utspädda druvor. Brescou matPå andra sidan utfallet kan vi konstatera att vi förmodligen gjort vår bästa syrah någonsin och att vårt nya ekfatslagrade chardonnay-vin med råge slår våra förväntningar. Lägg till detta att första skörden av den mourvèdre som planterades för några år sedan blev utmärkt så förstår ni att vi är nöjda. Camille Saint-Saëns bjuder upp till dans.

4 svar på ”Dansant årgång & Saint Saëns

 1. Så även i Toscana.
  Vår gård är nu 3 år och detta var första riktiga skörden. Merlit var fantastisk, 190 på skalan. Cab var mycket fin men lägre sockerhalt, 165 ca. Vad beror det på? Kunde man ha väntat några dagar till?

  • Om druvorna (Cab) var friska hade du nog kunnat vänta längre tid. Notera också att merlot och cab tillhör olika mognadsfaser, merlot mognar vanligtvis 10-14 dgr före cab.

 2. Förlåt min okunskap, men vad är det för mackapär på den översta bilden?
  Jag tvivlar på, att det är en vinpress; vinet skulle väl rinna ut mellan spjälorna? Dessutom borde väl en vinpress vistas inomhus och inte ute vid vägkanten?
  Har luftledningen, som löper upptill på bilden, något att göra med mackapären, eller är det en telefonledning? Typ.

  • Det är en gammal vertikalpress, som numer tjänar som museiföremål/konstverk vid infarten till Domaine de Brescou i Alignan-du-Vent, nära Pezenas, Languedoc, och du har helt rätt om luftledningen: den har inget med saken att göra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *