Idag firas för andra gången Vinets Dag i Sverige. Initiativet till den här manifestationen för vinets plats i vår kulturhistoria och på vårt matbord togs för några år sedan av Svenska Vinakademien. Snart hängde vinklubbar som Munskänkarna, vinskribenter, krögare, sommerlierföreningarna – nämnas bör att Sommelierföreningen i Sydsverige körde en egen variant på detta en gång i tiden – och många andra på och 2014 såg så den första verkliga Vinets Dag dagens ljus, om uttrycket tillåtes. Det som händer denna dag två tredjedelar in i årets fattigaste månad är att vi tar oss samman och slopar boxen och fulviner och dricker något extra gott, något vi inte alltid unnar oss och vi arrangerar provningar i vinklubben eller hemma i goda vänners lag och krogarna erbjuder vinmenyer och finviner på glas och en massa annat. Möjligen invänder någon att den 22:a januari, St Vincent, Vinets Dag, i år infaller en torsdag och då dricker man väl inte vin och det kan då vara på sin plats att påpeka att vinet inte gör skillnad på veckodagarna och att du hinkar lite finvin innebär knappast att du dricker dig själv under bordet, hoppas vinifierat, i vilket fall som helst är det inte poängen med finviner. Nu kan det vara lite sent att ordna ett riktigt bra vin till kvällens övningar, men om din butik sitter på lite Chateau Montelena, röd och/eller vit, kan det vara ett bra tips för aftonen, eller varför inte lite Clotilde Davenne, vilken som… Sonny Flame.
OK, det får bli ärtsoppa utan vin till lunch.
Helt ok, Dan, men skärpning till middagen, att du firade födelsedag igår befriar dig på intet vis från dina skyldigheter gentemot Vinets Dag.
Är Château de Seguin 2011 godkänt för en ensamstående konvalescent? I så fall får det bli tillsammans med brodertillverkade oxroulader. Eller?
Kanske borde tillägga att det står APPELLATION BORDEAUX SUPÉRIEUR, GRAND VIN DE BORDEAUX och annat larv på flaskan. Jag tror det är ett bra torsdagsvin 😉
Strunta i larver och drick vinet: Château de Seguin 2011 och oxroulader är en perfekt Vinets Dag-kombination! Om vinet inte riskerade att vara så bra skulle jag föreslå att du bjöd in någon att dela den med.
Larver ska förstås vara larvet…
Idag 3:e torsdagen i rad som vi ska dricka ”finvin”. För 14 dgr sedan lite träning i vår lilla 2-betygsgrupp, förra veckan Bordeaux-provning med Munskänkarna, Nynäshamn och ikväll träff i vår Druvgrupp. Vad det blir för vin är ännu okänt. Det är kvällens värd som bestämmer.
BTW: undviker ärtsoppa till lunch då jag ska bort på kvällen 😉
Tveklöst hör du till de mer omtänksamma och finare människorna. Lycka till med provningen ikväll och hälsa sektionen i Nynäshamn!
Å Munskänkarna i Trollhättan bjuder upp med svenska viner och gamla Nobelmiddagsviner. Fast utan maten… Skall bli härligt att läppja på lite Siramé 🙂
Låter spännande – heja Trollhättan!
Pinot gris från Alsace blev det här. Inte tillräckligt ”fint” invänder någon? Jodå! En god tonfisksallad med hemlagad majonäs var för övrigt ett fullt godtagbart tillbehör.
Pinot Gris från Alsace är väl aldrig fel?