Girard – från Zin till Mt Veeder & Grieg

Har tidigare påpekat den för vinälskare tragiska utvecklingen i Sverige med sliskiga hittepå-appassimento och dito zinfandel, där de första namnet till trots inte behöver vara italienska och de sista inte amerikanska. Den som vill ha äkta vara måste dessvärre gå upp i pris, definitivt över 100 sek och mer sannolikt över 200 sek. Nu finns det å andra sidan inte så mycket att säga om att många konsumenter tycker om de där produkterna som är dagens Parador eller att producenter och importörer passar på att slå mynt där det går. För er som vill prova äkta äkta Zinfandel – menar med det dels Zinfandel från USA, dels sådan som inte sötats upp eller på annat vis anpassats efter skräpvinskonsumentens smakpreferenser – har jag tidigare rekommenderat det utmärkta sitta-utomhus-och-grilla-vinet Girard Old Vine Zinfandel, nr 22337, 189 sek. Vill nu passa på att puffa för ett par andra viner från Girard.IMG_1024I Sverige finns redan i Systembolagets beställningssortiment Girard Chardonnay, nr 74963, 175 sek. Det här är vinet för dig som längtar efter en tämligen klassisk chard från Kalifornien, med hästsparkens kraft men utan överdrifter i form av vare sig det ena eller det andra: på hustypiskt vis har det skickliga gänget på Girard även här lyckats späcka flaskan full av kraft, pondus och upplevelse utan att gå över gränsen någonstans. Om Girards Old Vine Zinfandel är det perfekta utomhus-rödvinet är det här det perfekta utomhus-vitvinet – även när du grillar.IMG_1022

I vinets värld tar det ibland tid att få som man vill. Det gäller framförallt viner som är särskilt efterfrågade. Till de sistnämnda hör allt som kommer fån det unika läget och lilla AVA Mount Veeder. Efter att ha kombinerat tjat med att fint stå med mössan i hand i kön har importören äntligen fått sig en tilldelning av Girard Cabernet Sauvignon Mt Veeder. Låt vara bara ett tiotal lådor men icke desto mindre förty: tio lådor är tio lådor och handlar det om ett sådant här vin är det inte fy skam. Självklart kommer det kosta skjortan när det når Sverige (förmodligen Systembolagets beställningssortiment såvida inte SB bestämmer sig för att lägga fingrarna på godbiten och köper in den som ”exklusiv vara”), men, och det är viktigt, efter hårda förhandlingar lär priset i Sverige stanna under 500 sek (gissningsvis 499 sek…) trots att dollarn skjutit i höjden och att priset egentligen borde landa runt 650 sek. Lämplig julklapp till vinfreaken? Släpps sannolikt i början av hösten eller så (följ vinifierat och håll dig uppdaterad…). Bergamusik med stämningsfull bonus.IMG_1019

6 svar på ”Girard – från Zin till Mt Veeder & Grieg

 1. Väldigt intressant och bra skrivet Lars. Girard är ett självklart val av vin när det kommer till druvan Zinfandel och Chardonnay av både mig och alla deltagare från mina vinprovningar.
  Inget annat duger. / Mathias

   • När vi pratar om amerikanska viner på druvan Chardoanny och Zinfandel alltså. 😉 Då visar Girard riktigt hög kvalité. Väldigt positiva reaktioner från många håll.
    Ser väldigt mycket fram emot Mt. Veeder.

 2. Har de senaste veckorna rikligt bjudit nära och kära på Girads OVZ och bara fått positiva kommentarer tillbaka av dem. Återfyllning av glasen har de inte tackat nej till. Helt klart ett väldigt gott vin till passande mat.

 3. Girard är en utmärkt Zinfandel. Jag trivs också bra med Seghesio Sonoma Zinfandel (om det nu går för sig att nämna konkurrerande märken för Herr Importören). Dessvärre går jag bet med att övertyga mina vänner att överge diverse ”cowboyflaskor” med sockrat innehåll, till förmån för ovan nämnda godbitar. Har dock påbörjat en diskussion med personalen på ett Systembolag där jag ibland handlar, vilket får ses som en framgång.

  • Det förefaller vara ett sisyfosjobb att föra in de förtappade cowboyarna på en mer rättvis och kvalitetsinriktad väg men du får inte ge upp! Och dialogen med personalen på det Systembolag du ibland handlar på låter lovande. Sist men inte minst tillhör väl även Seghesio de rumsrena zinfandlarnas illustra skara.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *