Vinbloggen: för nörden i tiden

vinifierat är en av fyra bloggar som nominerats i kategorin Bästa dryckesblogg i samband med att Matbloggspriset i år delas ut för tionde gången. Trevligt, men den här posten handlar snarare om övriga nominerade och bloggar som inte nominerats.Matbloggspriset 2015På gott och ont utlöste de första vinbloggarna en både töntig och välbehövlig debatt om vinjournalistik. Välbehövlig därför att den ifrågasatte och skakade i viss mån liv i ett skrå som ofta gick på tomgång. Töntig därför att det blev ”vi mot dom” och ”det nya mot det gamla” i en inte sällan pinsamt barnslig pajkastning. Det första ledde till att många bloggar tog skydd bakom en mur av verklighetsförnekelse och övertro på den egna förträffligheten och det senare lockade knappast några nya läsare vare sig till mer traditionell media eller bloggarna. Hade bloggarna varit det nya eller ens så förträffligt efterlängtade som de framställde sig själva hade de varit rejält stora idag, ja, ”yngre” hade bara läst bloggar och lyssnat på podar medan tryckt gammalmedia bara lästs högt av hemtjänsten.vinifierat.seAtt det blev som det blev och är som det är, är beklagligt. Det finns de facto mycket att hämta i bloggvärlden både för den som bara är lite vinintresserad och ändå mer för den som är intill tråkighet nördig. Det är inte så att en form av media står mot en annan eller att någon är så mycket bättre än någon annan, det är fråga om utbud och mångfald. Kort sagt är det tragiskt att mycket av den information och understundom klokhet och insikt som serveras på bloggarna går den vinintresserade allmänheten förbi.Finch

Det är anmärkningsvärt att det inte finns någon ”sponsor” av Matbloggsprisets kategori Bästa dryckesblogg. Vissa bloggare gör sitt yttersta för att stå fria från allt som kan andas bestickning, vilket hedrar dem och gör dem till en i positiv bemärkelse anmärkningsvärd minoritet bland alla som skriver om vin eftersom alla som går på en bjudprovning eller bjudlunch eller provar gratis inte har ryggen helt fri, sedan må man bedyra att man självfallet inte låter sig mutas, vilket säkert är sant då det ena inte alls utesluter det andra. Samtidigt ska sägas att till exempel de där mötena som bjudluncherna erbjuder är en viktig kanal för informationsinhämtningen varför det rent av kan vara så att den som inte deltar gör ett dåligt jobb. Dock: oavsett enskilda individers syn på saken är det närmast en hygienfråga att branschen stöttar ett pris av den här arten. Samtidigt ska sägas att det är underligt att så inte redan sker, eftersom allt som kan öka intresset för vin och ett civiliserat hanterande av drycken är av godo för branschen.NektarNog av. Vilka är då alla dessa bloggar? Ja, de är alldeles för många för att nämnas här och det ska också sägas att kvaliteten är ojämn, men, de bra är väldigt bra, inte minst då de är som nördigast. Ger några tips här nedan. Välj och vraka! Avslutningsvis vore det bra om någon intresserad skapade en samlingsblogg ”Vinbloggen” och där lade upp de bloggar som ville vara med och som höll en viss miniminivå, både avseende innehåll och periodicitet. Denna ”vinblogg” skulle kunna bli ett självklart besöksmål för den vinintresserade – alla de bra bloggarna samlade på ett ställe och där ”Vinbloggens” välkomstsida upptogs av puffar för de dagsaktuella inläggen, alltså ungefär som en tidning. Kanske skulle den till och med kunna bli ekonomiskt bärkraftig då den kunde, i likhet med alla tryckta vintidningar och – bilagor och en del vinsajter, sälja annonser och göra en business på det. På så vis skulle de enskilda bloggarna kunna få bidrag till varuprover och resor utan att själv behöva ta sig an annonsfrågan eller ens visa annonser på sin blogg och på så vis fortsatt ha sinnesfrid.Ruins Tzomborgha

Vintornas

Winepunk

Mad about Madeira

Ljuva druvor

Lessrof

Vininfo

Artberg om vin

Öhmans mat & vin

Aqua vitae

Smakbloggen

finewines

Vinblogg

Och många fler, tipsa gärna själv i kommentatorsfältet! Och vad i övrigt är, är att vi rekommenderar Finch och Nektar i repris och makalösa Ruins för första gången här på bloggen.

Finch. Nektar. Ruins.

13 svar på ”Vinbloggen: för nörden i tiden

 1. BKWine är visserligen ett nyhetsbrev och ingen blogg, men känns i mitt tycke såväl vederhäftigt som neutralt.

  • Ja, det är väl mer ett nyhetsbrev än blogg och jag noterar på tal om det att finewines finns med i min lilla tipslista och det ska väl sägas att det snarast är ett vinforum och inte en blogg. Rent generellt kan väl sägas att de här mer nyhetsbrevs- och forum-liknande sajterna av självklara skäl är bredare i sitt utbud och oftast väl värda ett besök. Utöver de båda ovan nämnda kan nämnas wow, Dinvinguide och Vinbanken.
   Rent krasst och med facit på hand kan man konstatera att de här lite bredare sajterna med flera medarbetare och ett bredare utbud, alltså mer lika en traditionell vintidning, har haft lättare att etablera sig än de enskilda bloggarna. Det är delvis det som leder fram till den i inlägget presenterade tanken att starta en sajt/plattform som samlar ett flertal fristående bloggare.

 2. ”Jisses Amanda!!!” som min mor brukade utropa inför någon extraordinär tilldragelse eller nyhet. Detta tilldrog sig förstås i en HELT annorlunda tid än den vi själva lever i, en era jag oförbehållsamt erkänner mig mer hemmastadd i än vår egen under-presterande samtid (tvetydig, jag?).
  Lars, jag är svårt hedrad över att inräknas bland dessa medbloggare. Mina pussiga kinder blossa därav stillsamt och trots att det står ”2” framför just denna dag, i en vecka som rymmer 5 ytterligare dagar, så frångår jag den stränga regimen och häller i afton upp litet av den där Grönstedts Tres Vieux, buteljerad cirka 1970, vilken händelsevis kom min väg för en tid sedan. Ett kapitel för sig.
  Allra ödmjukaste hälsningar,
  Smakbloggare Bergs Lars

  • Det enda problemet med din blogg Montanus är att den är alltför okänd för den breda massan. Ser fram emot ett kapitel om Grönstedts Tres Vieux f ö…

 3. Tack för omnämningen rörande vårt trevliga vinforum finewines.se. Rörande ditt önskemål om en samlingssida för intressanta bloggar så har fram till för någon dag sedan http://www.bonlogg.se funkat utmärkt för många, dock inte alla, intressanta bloggar.

  • Har försökt begripa mig på bonlogg men det verkar väldigt komplicerat och den senaste texten jag kan hitta är gjord 2011. Självklart gör jag något fel alldeles bortsett från att jag dras med ett begränsat mått av intelligens, men om man utgår från att många användare är lika puckade som jag vore det bra med ett lite mer lätthanterligt och framförallt mer lockande forum; ett där du kommer till en välkomstsida där de senaste inlägg finns att tillgå med en gång och där de mest klickade/besökta inläggen/bloggarna samlas i en sidospalt/banner där de får ligga kvar lite längre tid än den korta livstid de rimligtvis får på välkomstsidan. Tycker jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *