Mikroplast i havet, PET & BiB

I sig finns det inget skäl att skapa sig galen över att det förekommer BiB och PET i vinets värld. Fast kanske kommer det att ändra sig nu sedan 13 ledande experter från fyra universitet i SvD idag lagt ytterligare bränsle på den debatt som försöker eliminera plasterna ur våra liv så långt det är möjligt. Låt vara att experterna främst tar sikte på kosmetika som innehåller mikroplast.SvD loggaKritiken mot BiB och PET brukar mest handla om att boxen bidrar till ökat missbruk och att det finns viner som är så billiga att någon mer än konsumenten måste betala, vilket gör att produkterna i fråga är tämligen omoraliska och sådana viner återfinns inte sällan i box och plastflaska. Samtidigt hävdar många, inte minst Systembolaget, att PET och BiB är miljökloka val eftersom transporterna bokstavligen talat blir lättare.bildAtt hav och sjöar långsamt fylls med mikroplast är de flesta överens om sedan många år. Orsaken är all plast som hamnar i naturen. Det går till på flera sätt. Mest uppenbart är plastpåsen som hamnar i en dikeskant i Indien eller kanske den tomma petflaskan som kastas i Östersjön. Men det kan också handla om fleece som tvättas; fleecen kan vara gjord av återvunna petflaskor och en mer eller mindre ansenlig mängd plastpartiklar följer med sköljvattnet och som partiklarna är så små undgår de ofta reningsverken.KemikalieinspektionenKemikalieinspektionen har nyligen kommit med rådet till regeringen att införa ett svenskt förbud mot kroppvårdsprodukter som innehåller mikroplast och på andra håll i världen funderar man i samma banor. Det torde vara svårt om än inte omöjligt att förbjuda onödiga plastpåsar och plastflaskor i vår vardag men dels kunde det vara på sin plats med en rejäl miljöavgift på BiB och PET, dels bör konsumenten upplysas om att BiB med sina påsar och PET med sin plast på intet vis är självklart kloka miljöval. Snarare tvärtom.

Sist men inte minst: Idag är det Vinets Dag, en dag då man enligt Svenska Vinakademien ska slopa boxen och dricka något extra bra. Gör det!

Pet Shop Boys.

6 svar på ”Mikroplast i havet, PET & BiB

 1. Tack för stödet!

  Och naturlig är det bara ett led i att få bort en stor del av onödig plast från vår (marin) miljö. Mer och mer forskning visar på skadliga effekter.

  Att förvara alkohol (och alkoholiska dricker) i plast flaskor är inte bara dålig ur miljösynpunkt men också öka utlakning av tillsats kemikalier i plast.

  Det finns alltså många fördel med att köpa en bra ’flaska ’vin idag!

  Bert van Bavel
  Forskningsleder
  Norsk Insititutt för Vannforskning

 2. Hej! Har nyligen druckit Vina Soledad. Ett underbart stilrent vin men 139kr, är inte det alldeles för billigt?

  • Hej,
   kul du gillar vinet, jag tycker också det är underbart stilrent, och priset är så lågt att det nog kommer gå upp framöver tyvärr…

 3. Skall beställa hem några flaskor. Är det bara att njuta för stunden eller vinner vinet på att lagras?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *