Méthode rurale

I samband med TWWD2016 (Terrific Wines’ Wine Day) i Stockholm provade många för första gången (Marie) Menger-Krug Méthode Rurale. Att vinet genomgående fick stående ovationer förvånar inte. Däremot var det påfallande många som inte hade koll på vad méthode rurale är. Därför några ord om det.IMG_0639Méthode rurale eller méthode ancestrale skulle kunna översättas med ”bonn-metoden” respektive ”gammaldags metoden” och anses rent allmänt vara de mousserande vinernas urmoder. Till skillnad från méthode traditionelle, alltså den som används i bland annat Champagne och där vinet jäses två gånger (först en fullgången jäsning i tank, som sedan följs av en igångsatt andra jäsning i flaskan), sker allt i ett svep när vi talar om den ursprungliga metoden. Kort sagt startas jäsningen i en tank och när runt 20 g socker återstår flyttas det jäsande vinet till flaska och får jäsa färdigt där. Resultatet är ett mousserande vin med lägre tryck än till exempel en champagne.IMG_0469

Exakt hur man hanterar flaskan efter jäsningen varierar. Den som följer ursprungsreceptet till punkt och pricka låter jästfällningen vara kvar i flaskan och saluför ett inte sällan långt ifrån klart vin. Andra avlägsnar fällningen på ett eller annat vis och ofta på samma sätt som i Champagne, det vill säga att fällningen skakas ner mot korken i flaskan som är vänd upp och ner, därefter fryses det som ska avlägsnas ner och tas bort som en liten klump. Den som är ursprunget troget arbetar också utan tillsatt jäst, något som gör hanteringen mer riskabel.IMG_1120

När det gäller Marie Menger-Krug så kommer hon från en familj känd för sina mousserande viner. Kanske är det just för att så mycket redan gjorts i familjen som Marie valt att fokusera på méthode rurale och på så vis skapa sitt eget vin i den långa familjetradtionen. Oavsett vilket har hon efter många års arbete lärt sig att göra oerhört goda och rent av sublima méthode rurale som skiljer sig från många andra viner gjorda med ursprungsmetoden (Clairette de Die, Bugey, Blanquette-de-Limoux, Gaillac…) såtillvida att de är hundra procent rena och fria från kvalmiga inslag samtidigt som de fyller hela gomseglet.IMG_0639

Helt billigt blir det kanske inte. Om man å andra sidan tar i beräkning hur svårt och riskabelt det är att de göra de här vinerna, särskilt om man som Marie försöker arbetar utan speedad jäst, är det så billigt att det är svårt att se producenten i ögonen när man köper vinet. Vi hittar både Maries chardonnay och riesling i Sverige sedan någon månad. Båda rekommenderas varmt. Menger-Krug Méthode Rurale Chardonnay 2012, nr 77559, 299 sek. Menger-Krug Méthode Rurale Riesling 2011, nr 77456, 299 sek.

PS Självklart talar vi zero dosage.

Johann Valentin Rathgeber!

3 svar på ”Méthode rurale

 1. Provade härom dagen en Menger-Krug Riesl.-Weissburg.
  Mycket ren och angenäm frukt, fin hög vattnande syra och lång finish.
  En aning petillant, t.o.m. mer än druv- och produktionstypisk Silvaner från Franken.
  Undrar ( fram till flaska två öppnas) om detta är flaskvariation eller produktionstypåiskt?
  Hur som helst angenämt och prisvärt.

  • Kul du gillar vinet och ja, det är både angenämt och prisvärt. Och, det ska vara lite petillant. Det är typiskt för Marie att lämna lite CO2 i flaskorna – de flesta burar lufta ur CO2 för buteljeringen så man når en nivå där konsumenten inte kan känna den, möjligen anan den, men som Maries filosofi är väldigt mycket non internvention hoppar hon över urluftningen, ett grepp som f ö tilltalar mig mycket då det ger hennes rena viner ytterligare en skjuts i rätt riktning.

   Den som eventuellt vill dra ner på det petillanta kan med fördel dekantera – gärna lite brutalt – innan vinet serveras.

   • Avstår nog från brutal dekantering.
    Efter två dd i kylen hade CO2 avgått men samtidigt även lite av fräschören.
    Ser fram emot de kommande flaskorna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *