Stötta vinbonden när det behövs

I år har Chablis drabbats av hagel, frost och sedan hagel igen. Den senaste omgången, i förra veckan, ödelade stora delar av odlingarna. Resultatet är kraftigt minskad skörd i år och problem långt framöver för de enskilda odlarna – kanske rent av konkurs. Här får du veta vad du kan göra för att hjälpa till.13263903_1188395381172668_4179268117698270059_nUnder de 18 år jag ansvarade för en eller flera gårdar som vore de mina egna, drabbades vi bara av rejält hagel en gång, 2002. Dessförinnan hade vi förvisso fått vår beskärda del av de ilskna iskulorna, men aldrig under växtsäsongen. Vår vinverksamhet 2002 bestod av tre grenar: Prestigegården Domaine Rabiega/Clos Dière, betydligt större Château d’Esclans och vinhandelshuset Rabiega Negociant. Den stora volymen låg i vinhandelshuset, med export till drygt dussinet länder. Allt detta tillhörde en stor, stark koncern, Vin&Sprit AB, så tryggheten fanns där, men utan den eller utan volymen i Rabiega Negociant, hade lilla Rabiega/Clos Dière kunnat gå i konkurs i samband med det där haglet. Resultatet var nämligen att vi inte kunde göra Clos Dière det året – allt fick klassas ner till en mindre mängd av andra-vinet Domaine Rabiega och som sådant säljas till lägre priser. Effekten i kassan var påtaglig. Dessutom hade vi att hantera ett antal hagelskadade stockar de kommande åren.

Clotilde Davenne

Clotilde Davenne

När nu halvsmå/halvstora producenter, som Clotilde Davenne i Chablis, drabbas, har de inte den där stora koncernen i ryggen. Inte heller har de ett lönsamt vinhandelshus att falla tillbaka på. De är i händerna på sina banker och i viss mån på oss konsumenter och vinvänner. Det vi kan göra är att om ett eller två år komma ihåg varför de höjer sina priser.Clotilde juni 2014

Dessvärre tycker de flesta att det räcker med att fälla en tår när en vinbonde drabbas av frost och att gilla ett upprop på Facebook om att de är beredda att betala en krona mer för mjölken så mjölkbonden får en drägligare tillvaro. När det väl kommer till kritan, och det står en billigare produkt vid sidan om i butikens hylla eller då vinkritikern tyckt att vinet numer bara är prisvärt inte fynd, är inte motivationen att bidra lika stor.clotilde3

Vad det gäller just Clotilde Davenne drabbades hon, i likhet med många andra i Chablis och andra delar av Bourgogne, svårt även 2013. En följd av det har vi i Sverige sett i en prishöjning på nästan 25 procent för hennes Bourgogne Blanc. Att vi just nu kan njuta av hennes bästa version av vinet någonsin, årgången 2014, har hjälpt föga. Istället för att stötta den här lilla, kämpande vinbonden har många tidigare köpare vänt henne ryggen med påföljd av vinet nu bara finns i hälften så många butiker som tidigare och så gott som helt försvunnit från så kallade ”standardbutiker”. Förra veckans hagel kan innebära att vinet om några år försvinner helt från de svenska hyllorna.13263903_1188395381172668_4179268117698270059_n

Nu finns det inget skäl för oss konsumenter att springa och köpa undermåliga produkter för att stötta ledsna vinbönder, däremot har alla vi stora vinvänner ett ansvar att följa de bästa producenterna också i motgång. Vi vet att sådana som Clotilde aldrig släpper ut skräp på marknaden, kort sagt är hon lojal med sina fans, frågan är hur lojala vi är med henne och andra beundransvärda vinbönder?

10 svar på ”Stötta vinbonden när det behövs

 1. ”frågan är hur lojala vi är med henne och andra beundransvärda vinbönder? ”

  Åtminstone vi som läser din blogg kan säkert tycka det är Bra att få räknas, att ställa in oss i ledet och lämna vår skärv till ett vettigt ändamål. Däremot kan i alla fall undertecknad behöva både två och fler påminnelser om ”åtagandet”.

  Allons enfants… 🙂

  • Påminnelse utlovas härmed!

   Tyvärr måste sägas i sammanhanget, att det här med hagel och frost inte sällan missbrukas av mindre nogräknade pr-organ för olika områden, vinhandlare m fl, vilka slentrianmässigt skriker högt om olyckor snart sagt varje år, allt i syfte att intala oss att volymen i år blir knapp och priset därmed högt. Visst vore det bra om många som agerar megafoner för de där mindre nogräknade var mer om sig och kring sig med sin faktakoll, men det lär inte ske, en säljande rubrik är säljande även då den är lögn.

   Desto större anledning för oss som har lite mer insikt och alla som bryr sig om fakta att bistå odlarna som verkligen drabbas.

 2. Skulle utan problem kunna tänka mig att betala mer för Clotildes viner redan idag. Behöver ingen påminnelse, fast ok då, för säkerhets skull. Dessutom är det ju alltid lika trevligt att läsa dina puffar för kvalitetsviner.

 3. Har under ett antal år druckit Clotildes viner med stor glädje. Kvalitet till riktigt bra pris. Stöttar självklart även i fortsättningen. HR are i Värsås

 4. Vi var med på provning med Clotilde på Ästad Vingård i mars 2015 och klart att vi stöttar genom att handla mer av hennes utsökta viner.

 5. Hustrun och jag behöver inga påminnelser. Clotilde Davennes viner tillhör våra favoriter, som vi alltid kommer tillbaka till efter att ha provat andra vita. Vi hittar nämligen aldrig något som är lika bra till samma peng.
  Jag inbillar mig att hennes Chablis kom in i det ordinarie sortimentet på vår butik här i stan efter det att vi flyttat hit och börjat beställa lådvis. Och nu säljer det uppenbarligen så bra att det finns kvar.
  Så jag uppmanar alla Clotildes fans här på Lars blogg: börja beställa någon låda då till er butik!
  Nu skall jag privatimportera några lådor av hennes rosé – för övrigt den roséen, som jag gillar – och hoppas att den kommer tillbaka i sortimentet.

  • Och jag (och Clotilde) hoppas att många följer din uppmaning, Per!

   Avseende rosén kommer den enligt uppgift tillbaka nästa år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *