Skörden 2016

Nu drar skörden igång lite varstans och vi kan blicka fram emot ett par månaders idogt arbete i norra halvklotets vingårdar. Den som är det minsta insatt vet förmodligen redan att det inte är så fagert överallt – å andra sidan: när var det fagert överallt senast i världshistorien?IMG_1867Kanske värst har odlarna i norra Frankrike drabbats. Förödande vårfrost följdes av än värre hageloväder och, till följd av fortsatt ostadigt väder, erövrade snart mjöldaggen mildiou vinfälten. Dels därför att vädret var gynnsamt för svampangreppen, dels därför att det var svårt att hinna skyddsbehandla vinstockarna mellan de snart sagt ständiga regnen under sommarens första del.IMG_1852

Således kan vi vänta oss små skördar från områden som Loire, Chablis och Champagne, för att nämna några. Detta är dock nu inte samma sak som att det blir dåligt. Eller jo, där mjöldaggen fått herraväldet blir det skräp, i många delar av Champagne till exempel och hos många som försökt skydda sig utan systemiska produkter. Hos andra, de som lyckats hålla mjöldaggen stången (med eller utan systemiska medel), kan det bli makalöst fina skördar. Den som söker, kommer finna guld från norra Frankrike 2016, och den som slarvar blir helblåst.IMG_1846

I de södra delarna av Frankrike och andra varmare delar av landet har vi inte alls sett samma besvärliga väder och kan närmast se fram emot en ”normal” skörd. Återkommer om detta då vi är i full gång på de gårdar jag arbetar med direkt eller indirekt.FullSizeRender

PS Från USA kan jag rapportera att allt ser bra ut på Red Mountain i Washington State och att man på de flesta håll i Kalifornien talar om en ”normal medel-skörd”, alltså medelstor och tämligen bra och vad det verkar lätthanterad. För andra året i rad startade man på flera håll i Napa Valley med sauvignon blanc redan i förra veckan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *