Fulvinerna: priset största boven

Gårdagens Uppdrag granskning fokuserar på de usla villkoren hos en producent i Sydafrika. Detta har lett till att inte bara det företagets produkter utan rent allmänt vin från Sydafrika ställts i skamvrån. Men problemet är inte landet utan priset.Taggtråd vingårdDet är välkommet att vinkonsumenten äntligen reagerar. I praktiken är det ingen skillnad på omoraliskt billigt vin och andra varor som produceras och säljs för omoraliskt låga priser. Både miljövänligt jordbruk och hög moral i form av skäliga villkor för medarbetarna kostar. Men hellre än att ställa ett enskilt land i skamvrån bör alla misstänkt billiga viner undvikas.Taggtråd vingårdSist men inte minst: Många menar att det bästa man som konsument kan göra är att fortsätta stötta den som utnyttjar andra, därför att i sinom tid blir det bättre. I själva verket finns det ytterst få fall som stödjer den tesen. Däremot finns det otaliga exempel på att förändring åstadkommits snabbt när den som utnyttjar sett sin egen reveny minska eller rent av hotas. För övrigt: inget nytt under solen.nominerade-dryck-matbloggsp

Läs mer här om vad det kostar att producera vin och vad det är skäligt att du betalar.

7 svar på ”Fulvinerna: priset största boven

 1. Jag försöker påtala detta så ofta jag har en chans, men det är inte helt enkelt. Att betala någon krona mer för svensk mjölk, tycks inte vara något problem. Men att betala ett par tior mer för en flaska vin, verkar vara betydligt tuffare. Det blir lätt till en diskussion om ”det vinet var inte godare, trots att det var så dyrt”. Som om det var det allt gick ut på. Nåja, jag fortsätter handla ”dyrt” vin (och tycker nog faktiskt att det ÄR godare, på alla sätt)

  • Ja, det är märkligt svårt att nå fram med sådana här fakta kring vin, men det är bara att fortsätts missionera…

 2. Ja, det är lustigt det där med vin. Vill man lägga några kronor extra på sina viner får man stämpeln att man är en vinsnobb.

  Alltid annars gäller devisen ”du får det du betalar för”.

  Har dock inte sett UG:s program om vin då jag är på semester i Polen och precis sett en bejublad konsert av Mireille Mathieu.

  Varför producerar inte Polen några viner?
  Deras klimat borde inte vara sämre än många andras som får fram eminenta viner, eller är det bara en fråga om kultur?

  Min tes är när det gäller dåliga producenter/varor är att visa ditt missnöje med fötterna. Lägg dina slantar hos någon annan så kommer till slut den dåliga producenten att självdö eller förbättra sina varor.

  • Ja, det är svårt att få konsumenten att se sammanhangen när det kommer till vin – snobbfaktorn ligger alltid på lur, redo att förstöra en sund diskussion. Håller helt med om att man ska bojkotta producenter som missköter sig bakåt i ledet – att tro att man kommer någonstans med silkesvantar är att missta sig, vilket historien visat och visar gång på gång, och påståendet att det blir värre för de utsatta arbetarna om man slutar köpa vinet bygger på resonemanget att arbetarna har det ganska bra nu, något som bara den som sitter på bekvämt avstånd på allvar kan tillåta sig att tycka.

   Jo, det produceras viner i Polen! Jag skrev om det för ett par år sedan i Allt om Vin. De arbetar dels med vitis vinifera-sorter, dels med hybrider (som i Sverige). det finns t o m en vinmakar-utbildning på universitetsnivå i Krakow.

 3. Tusen tack för informationen. Skall försöka ta reda på om det går att hämta hem polska viner. Gillar verkligen att prova ”nya” vinländer.

  När det gäller Allt om Vin så läser jag den med ojämn regelbundenhet. Den är lite för dålig samtidigt som Livets Goda blir för präktig.

  I ett AoV-nummer nyligen tappade jag dock allt förtroende. Chefredaktören (eller om det var någon annan medarbetare) lovordade ett speciellt vin med stora ord. Samtidigt på samma sida hade vinimportören en stor annons med just det vinet.

  När man inte ens försöker vara trovärdig tappar jag allt förtroende. Förstår givetvis att tidningen behöver sina annonsslantar men då måste man vara så proffsig att man sätter annonsen längre bak i tidningen eller allra helst i ett antal kommande nummer. Absolut inte på samma sida.

  Det är en förolämpning gentemot mig som läsare.

  Bara en liten parentes som jag har gått och retat mig på.

  Jo, förresten det där resonemanget att ett mycket billigare vin är lika gott som ett dyrt är väldigt suspekt.

  Förra helgen drack vi en roséchampagne för 500kr. Det var absolut inte värt dem pengarna, enligt min åsikt.

  Däremot vet jag att producenten har gjort vinet på alla tänkbara rekommenderade sätt men att det inte föll mig precis på läppen fanns det ju inga garantier för.

  Må väl.

  PS Blir helt tårögd att du länkade till denna charmanta kvinna för min skull. 70år och still …….. DS

  • Bloggade redan för några år sedan om den allt suddigare gränsdragningen mellan redaktionen och annonsavdelningen på alltfler tidningar, bloggar och sajter. Sedan har dess inte blivit bättre…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *