Rancunismen – en vår samtids plåga

Den är näppeligen fel på det som antar att de sociala medierna är en orsak till den i vår nutid uppseglade rancunismen. I och med dessa nymodigheter fick de förgrämda en plattform att skrika ut sin ångest på och från. Ett ställe där de till och med under falsk flagg kunde ställa sig bredbent och skrika ”se mig!”.

img_2304En annan orsak till rancunismen, denna vår samtids plåga, är sannolikt att så många i den rika och curlade västvärlden känner sig blåsta och besvikna när de vuxit upp och, i likhet med de flesta, blivit Ingen och att de i egna ögon hamnat väl långt ner på samhällsstegen. Detta sedan de kunnat bete sig mest hursomhelst och ändå haft det ganska bra under uppväxten. Utan en tanke på morgondagen eller ett gemensamt ansvar för gemensamma resurser och projekt.img_2304

Kort sagt är de frustrerade över att ingen annan ser deras storhet varmed de själva blir Ingen och det föder en ångest som mår bra av att få skrikas ut. Därför får Little Jinder fan för det, och en Lucia som är pojke, och media, och politiker, och ja fan ta allt och alla och må den som har framgång och makt idag krossas så den blir Ingen precis som jag! Då kanske jag, Rancunisten, äntligen får lite ro i min plågade själ och den plats i samhället som jag så väl förtjänar därför att jag är jag!

PS Påminner om Godwins lag (läs här om du glömt den) med det tillägget att rancunisten går från inget till svordomar, hat och dödshot på nolltid då de uttrycken är själva utgångspunkten för rancunistens argumentation.wiklund-wahlstromWiklund & Wahlström.

6 svar på ”Rancunismen – en vår samtids plåga

    • Det, antar jag, franska ordet rancune används sedan länge också i svenskan och är då synonymt inte bara med hätsk utan även med hat. Sedan har jag tagit mig friheten att hitta på ”rancunist” som en synonym till ”hatare” . Tycker det är ett mer passande namn på alla de här personerna som fått för sig att de har rätt att vräka ur sig vad som helst till vem som helst i de sociala medierna (och ofta gömda bakom pseudonymer). Och av detta följer, logiskt tycker jag, ”rancunism” som ett epitet på detta huvudlösa hat.

  1. Svenska eller inte, jag måste erkänna att jag var tvungen att slå upp ordet… Jag tycker nog att rancunist låter lite för snällt för de som vi avser att klistra epitetet på, men vi kan väl hjälpas åt så kanske det fastnar. #rancunist

    • Ja, det är i sanningen inget ord svensken i gemen använder dagligdags om man säger så, och skälet till att jag s a s sprang på det är att jag lever i en fransk vardag… ja, kanske låter det för snällt, men det kan vi, som du föreslår, ändra på med gemensamma krafter. #rancunist

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *