Ny hundattack! eller Den kvidande hussen    

Så du går där lugnt med din stora hund på en morgonpromenad när du ser två lösa, små vita skottar. Du stannar. Inser att du inte kan springa och gömma dig för dem. Hoppas att deras husse, som skymtar bakom dem, ska ta sitt ansvar och kalla hem dem. Du ställer dig mellan din hund och den första superaggressiva och inte så lite självmordsbenägna skotten och säger på din mest tyska franska ”Arrête! Non!” – sådant som normala hundar lystrar till. Dock ej ouppfostrade skottar, med en mesig husse som i bakgrunden hörs kvida (jo, kvida) något i stil med ”gubben, guuubben”. Du ser din hovawart lugnt stå där och titta på den lilla trasselsudden som i en allt snabbare takt rusar mot honom och både han och du inser att skottens brist på hjärnkapacitet tydligen av naturen balanserats med en imponerande aggressivitet. Bara en sådan sak som vad ska skotten göra när han kommer fram? Bita hovawarten i benet? Försöka hoppa upp mot nacken?Han försökte med det där sista och då öppnade bara hovawarten gapet och stängde det igen så satt skotten där, och då denne fortsatte utmana ödet genom att bjäfsa, morra och försöka bita började hovawarten lite trött skaka runt på det lilla livet. Minst lika trött var jag som än gång såg mig nödsakad att försöka rädda livet på en den här gången förvisso korkad och aggressiv men i grunden oskyldig hund. För att få slut på skakandet som snart skulle bringa skotten av daga lade jag mig så på hovawarten så vi alla tre, hovawarten, skotten och jag, låg där stilla på marken. Skotten i hovawartens mun och hovwarten under mig.

Plötsligt dök den inkompetente hundägaren upp med sin andra skotte. Emedan den sistnämnde inte var lika korkad som sin kompis höll den sig på avstånd. Det gjorde däremot inte hussen. Plötsligt låg han, så gott det gick, över sin hund och medan han höll sitt ansikte fem centimeter från hovawartens käftar stönade han ”Ska jag slå honom?”och menade slå hovawarten. Tröttast av alla svarade jag då ”Nej, det hjälper inte, se bara till att få undan er hund när min släpper, det gör han snart om alla tar det lugnt, och så kan ni kanske hålla undan ert ansikte från krigszonens centrala plats, bara ett tips”.

”Men han gör honom illa!” utbrast då den redan sedan tidigare kvidande hussen och började lipa. På riktigt. Högt och ljudligt med sådana där ååååh-ljud inlagda i lipet. Det var då jag tog fram stoikern i mig och visade vilken fin människa även jag i korta ögonblick kan vara. Istället för att örfila upp karln – vilket för övrigt hade varit svårt med tanke på den komplicerade ormgrop vi befann oss i – sa jag lugnt till honom och hans hjärnbefriade hund ”Såja, det går snart över, snart släpper min hund och ni, Monsieur, då tar ni bara er hund och allt blir bra, det är inte det som sker nu som är konstigt utan att ni går runt med en lös hund, rent av två, som ni inte har koll på”.

Lite senare. Vi har lämnat en hyperventilerande och snyftande husse med två trasselsuddar – den ena med ett veterinärbesök att se fram emot, dock inget allvarligt – och gått hem, hovawarten och jag. Nytt besök hos doktorn i Lorgues. Den lilla skotten hann få in ett bett innan vi hamnade på marken. Inte alls så allvarligt som i påskas (läs här och här) men det behövde åtgärdas. Nu suckade min läkare och sa ”Alltså, du måste skaffa dig vapen så du kan hålla de där löshundarna på avstånd” och så ordinerade han en elpistol och en tårgasgrej. ”Och,” tillade han, ”inte en sådan där liten flaska som damerna har i handväskan, utan en stor, rejäl sak!” – han måttade härvid upp ett par-tre decimeter i luften – och ja, så får det nog bli, och hinns det inte med att pysa ut gasen före eller under själva bataljen kommer det åtminstone ligga en viss skönhet och rättvisa i att få pysa ut flaskans innehåll i den ansvarslösa hussens, i förekommande fall mattens, nia när den tror att det är över.

Bob Hund.

9 svar på ”Ny hundattack! eller Den kvidande hussen    

 1. Av veckans samlade aggressioner är 100% av dem koncentrerade till hundägare som av någon outgrundlig anledning väljer att ha sina fyrbenta vänner okopplade.

  Jag väljer dock att referera till 80-talets musikaliska höjdpunkter, den här gången till Page och ”Ful hund”.

  • Hm, en möjlig lösning på de återkommande problemen, dock förenat med risken att fastna med foten i ett gap eller inte få iväg hunden (tänker då inte minst på den steroid-boostade bullmastaffin från i påskas). Känns nog mer rimligt med spray och el. Möjligen i kombination med stålhandskar, både som skydd och som förstärkning då ansvarslösa ägare eventuellt ska örflas.

 2. Det här var det bästa jag läst på länge. Jag har också haft en hovawart (svart) som var tränad i lydnad och sök. Jag kunde ha han lös i skog och mark fast det kunde dyka upp hundar, rådjur, grävlingar mm. Han höll sig alltid i närheten. Om det kom någon människa eller djur döp upp, kom han och satt sig vid min vänstra sida (mycket träning). Under våra 11 år hann det bli otaliga hundslagsmål med som du skriver inkompetenta hundmänniskor. Dessa lösspringande hundar var inte vackra när min Zorro var tvungen att handla i nödvärn. Jag har haft hundar i 25 år och aldrig sett så många idioter till människor. Synd om hundarna som inte kan välja sina hussar o mattar.

 3. Väldigt sen kommentar men jag var bara tvungen.

  Förutom att vara skriven med underbar (manlig) humor, så kände jag igen mig så jäkla mycket.

  Vi har precis skaffat vår första Hoffe-kille. Hade Briard som gick bort tidigare i år.

  Ett antal gånger mötte jag en äldre dam i skogen, med en okopplad råtta, typ Cairnterrier. Varje gång frågade hon, ”får dom hälsa, min hund är jättesnäll” och jag sa, nej det får dom inte. Då var alltid motkommentaren, ”är han arger?” Och jag sa att nej men han vill välja själv vem han hälsar på, och hon snörpte på munnen, skakade på huvudet och jag gick en halvcirkel för att komma undan.

  Vi ett tillfälle hade ragatan sällskap av en likadan tant med en lös liten schnauser. Den stannade inte för att kolla om det gick bra att hälsa utan kom flygande och cirlade runt briarden, som jag hade kommenderat att sitta. Men, när fanskapet ställde sig och la tassarna på min hunds rygg kommenderade jag stå. Då började schnausern bita i hasorna på briarden. Läge att hjälpa min stridskamrat, så jag sa bara ”Kevin, ta den” . Jag antar att han tänkte ”va fan what took you so long husse”. En sekund senare låg det en pipande schnauser på rygg med en briard med högt tandkött mot halsen. Inga skador fysiskt.

  När jag skulle gå vidare fick jag höra från terrierkärringen ” såna som du ska inte ha hund. Hundar måste få hälsa på andra hundar” Jo jo.

  Kul då att hitta din text, med kommentarer, och upptäcka vettigt folk.

  No easy days
  //H-J

  • Haha,”såna som du ska inte ha hund”… fin kommentar!

   PS Grattis till en hoffe – härliga hundar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *