La Bocca, Stockholm

Om den ungerske premiärministern Victor Orbán står som symbol för den totala korruptionen i ett hyggligt (Ungern) till väldigt (Sverige) fritt land och om vi alla kan mätas utifrån den måttstocken och kallas orbanist då vi på något vis inlåter oss på vägar som kan leda till korruption eller åtminstone något slags lurendrejeri mot vår läsare/konsument/vän/ovän/väljare/annat, om det är så så måste det här inlägget ligga farligt nära skåran på måttstocken där er utsände i de oförvitligas upplysta värld fri från ljusskygga element riskerar att i åtminstone någon mån trilla dit, det vill säga orbanisera sig och bli vad som numer i folkmun med rätta kallas en satans orbanist!

Jo så är det, och varför är det så? La Bocca, med ambitionen att bli Skandinaviens bästa italienare och krogen som nu ska rekommenderas ity den faktiskt är väldans bra, både på en smakfull lunch och en omständlig middag, ja till och med på en snabb pasta eller bara ett glas vin, La Bocca således, står mycket nära goda vänner till den ovan nämnde utsände. Utan tvekan talar vi här om kompiskorruption för så är det: vänskap korrumperar. Men vad göra när krogen är bra och förtjänar att omnämnas? Tiga eller rent av varna för stället? Nej, bättre att vara ärlig mot sig själv och sina kompisar. Även om priset riskerar att leda hela vägen till orbanisternas giriga och egoistiska skara fylld av intellektuellt och emotionellt limiterade tölpar.

Fabrizio De André.

11 svar på ”La Bocca, Stockholm

 1. Som hittills vid Kongl Hufvudstadsvisiterna uttråkad av turistitalienarnas utbud i Gamla Stan,
  mottages tipset med glädje!
  Östermalm misstänker jag?

 2. Jag är dig så oerhört tacksam för ditt uttömmande svar om vinerna. Visar min vördnad genom att handla mer.

  Beställde till och med hem en Zinfandel (nu har det gått långt) men enligt texten så skall Girards dylika inte vara sliskig.

  Behöver även fylla på med 4-5 flaskor av S. Blanc. Har varit mycket nöjd med Davennes men noterar att du också har ett Loire-vin. Är den lika druvtypisk som Davennes? Förmodar att den är på ståltank!? Med tanke på området, rökig? Lagring, om jag nu skiftar Davenne mot Loire?

  Med tanke på Bembibre, kan man skönja att vinbönderna börjat slarva nu när Mencia under en tid blivit mer poppis? Precis som hände med Rioja-vinerna för ett antal år sedan.

  Marcus

  • Vågar inte sia om vinbönderna i Bierzo (mm) men jag tror de håller stilen, däremot kan personalförändringar medföra tillfälliga svackor.

   Du ska definitivt prova Favray, precis som du misstänker lite rundare och rökigare men också bra, och tydlig druva. Går bra dricka nu, håller för mer lagring även om jag inte tror att den utbecklas enormt mycket mer.

   Spännande att se om du kommer gilla zinfandeln… Prova gärna till en rejäl köttbit…

 3. Hade tillfälle att träffa Björn Rosengren på La Bocca (betyder ”mun”) där han är delägare och diskutera naturvin (Jag hade träffat honom när han var på TCO). Maten var hyfsad men de kunde tyvärr inte servera min favorit Osso Bucco (Italiensk restaurang??). Vinlistan var en uppräkning sida upp och sida ner med namn på viner, årtal och pris. Tror att det var ca 5 st. A4-sidor. Helt ointressant för en normal gäst. Möjligen intressant för en Mikael Mölstad. Samtliga viner var ”vanliga” standardviner. Sommeliern kunde inte presentera ett enda ekologiskt vin och ännu mindre något naturvin. Ingen information om vinernas innehåll, druva, lagring etc. eller om speciella smaker och aromer eller vilka maträtter som passar. Nästan löjeväckande att presentera en sådan meningslös vinlista? Vem blir imponerad av att läsa en lista med kanske mer än 300 viner? Gör en vinlista med ett 50-tal speciellt utvalda viner med meningsfull beskrivningar. Den kommer att bli uppskattad av gästerna. Naturviner var La Bocca inte intresserade av! Längre upp på Kommendörsgatan ligger restaurang Volt som fattat galoppen och serverar enbart naturviner!

  • Oj, det var värst vad mycket bitterhet det här lilla krogtipset utlöste hos dig, Rudolf. Å andra sidan fick du tillfälle att skriva av dig och att tipsa om en krog som såvitt jag förstår säljer något av de viner du importerar och säljer. Inget ont utan att det har något gott med sig således.

   Huruvida Rosengren är delägare vet jag inte, kompisen jag nämner är huvudägaren, som nog är mindre känd för allmänheten.

 4. Tack för att du släppte igenom mitt inlägg. Jag skulle vilja att du skriver om vad en vinlista bör innehålla för att vara vägledande för en normal vinkonsument. Att rabbla upp vinnamn, årtal och pris är väl inte det optimala? Det blir en värdelös ”skrytlista” som möjligen kan imponera.
  PS.
  Förutom Rosengren så är även Ulf Adelsson en av delägarna.

 5. Jag har säkert med jämna mellanrum infantila vinfrågor men enda sättet att lära sig mer är att just ställa frågorna.

  En av anledningarna till att jag köper merparten av mina viner från TW är givetvis att jag är nöjd med sortimentet men också att bloggens grundare tjänstvilligt svarar på mina frågor och även bjuder på härliga anekdoter. När så behövs kommer det dessutom kompletteringar från Andreas på TW.

  Läsningen blir också av intresse när diverse personer inbjuder till debatt men atmosfären blir suspekt när andra vinimportörer marknadsför sina viner via ”vinifierat”.

  Jag hade mer än gärna hakat på några kollin av Rudolfs viner men inte gärna när dem marknadsförs via andras plattformar.

  Ikväll blir det rosa Cremant från C. Davenne, alltså en inledning på helgen i bästa stil.

  • Tack för de orden – och trevlig fredag!

   (PS att inleda helgen med Clotilde i rosa form låter som en bra idé)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *