Mjöldagg i vingården

Har den senaste veckan av en tillfällighet och från ett par olika håll fått frågor om mjöldagg på vinrankan och väljer att svara här på bloggen – tror fler är intresserade av detta. Frågorna gäller vad som orsakar mjöldagg, skillnaden på ”downey mildew” och ”powdery mildiou” samt vilken av dem som är ”falsk mjöldagg”.

Mjöldagg på vinrankan orsakas av angrepp av ett par olika svampar. Den ena heter Uncinula necator (eller Erysiphe necator) och orsakar vad fransmännen kallar oidium (powdery mildew på engelska), den andra heter Plasmopora viticola och orsakar vad fransmännen kallar mildiou (downy mildew på engelska). De här angreppen är de vanligaste problemen i merparten av världens vinodlingar och till stor del skälet till att man på många håll, inte minst i Tyskland och Schweiz, sedan flera decennier försöker ta fram resistenta vinrankor. Sannolikt utgör de här ”piwi-sorterna” (Pilzwiderstandsfähig eller svampresistenta sorter) lejonparten av det vin som planteras i Sverige, mest känd kanske sorten solaris är.

”Faslk mjöldagg” känner jag som fransk/internationell odlare inte igen riktigt och jag tror inte att vi här talar om vare sig oidium eller mildiou, utan mjöldagg orsakad av andra svampar och angrepp på andra typer av växter. Det finns en uppsjö ”mjöldagg” och orsaker till dessa och det är värt att notera att på samma sätt som det är olika svampar som orsakar oidium och mildiou så är det åter andra svampar som ligger bakom mjöldaggen på låt säga tomater eller spannmål.

Det här gamla faktabladet från SLU (klicka här) uppger att det finns 380 mjöldaggsarter (till detta kommer underarter, former och raser) och att mjöldaggssvamparna kan angripa mer än 7600 växter – och noterbart är då, som framgått ovan, att majoriteten svampar i allmänhet är specialiserade och endast angriper växter inom samma släkte eller familj, alltså till exempel Vitis/Vitis vinfera.

Vi softar med Daniel!

4 svar på ”Mjöldagg i vingården

  1. Lars, stort tack för ditt svar. Toppen att du vill dela med dig av dina kunskaper om druvodling!
    Nästa fråga är hur man bäst undviker angrepp och vad man skall gör när vinrankan är angripen.
    För att stoppa angrepp utan att använda pesticider har jag hittat ett recept:
    Per liter löses 10 gram bikarbonat (d.v.s. 1%-ig lösning), 1 msk raps- eller annan olja samt några droppar diskmedel. Sprayas på blad och ev. på druvorna om de är angripna. Mjöldaggsvamparna lär inte gilla basisk miljö.
    Vad säger Lars?

    • Riktigt så enkelt är det nog inte, men du kan alltid försöka. Bikarbonat i kombination med annat används i vinodlingen men jag vet inte hur pass effektivt det verkligen är på den typen av svamp som angriper vinrankan – att det är effektivt på andra växter är väl väl belagt. Jag har själv inte gjort försök med bikarbonat.

      Har däremot försökt förebygga för att slippa använda de i sig mycket effektiv kontaktverkande medlen (vars hemlighet är att de måste appliceras vid exakt rätt tidpunkt; den som lyckas med det kan hålla behandlingarna nere på en mycket låg nivå förutsatt att odlaren också gör det som strax följer). Förebyggandet kan vara omfattande och den som gör allt rätt där står väl rustad mot angrepp (inte bara från mjöldagg). Till att börja med gäller det att plantera på rätt plats och därefter att ha jorden i balans och att inte trycka upp avkastningen med gödning eller bevattning. I nästa steg handlar det om att gallra, gallra och gallra.

      Den som förebygger enligt ovan och odlar piwi-sorter behöver normalt inte behandla alls. ”Vanliga” sorter lär behöva behandling, särskilt nederbördsrika år. Exakt hur mycket beror på året.

      Enklast är förstås att arbeta med systemiska växtskyddsmedel, men det tror jag mig veta att du inte är intresserad av. Den som arbetar så kan i stort sett strunta i allt förebyggande arbete och att hålla nere uttaget och istället ägna sig åt att maxa uttaget och fokusera på ett pris som är så lågt att det får plats i skräpvinssegmentet.

    • Hej, ja, det är bra att ta bort allt som är smittat, men du ska nog göra en behandling med bordeauxvätska också (kopparsulfat, vatten och kalk), finns säkert någon lämplig variant hos närmaste handelsträdgård. Tänk på att du om fått mjöldagg i år så får du se upp nästa år också, kanske även behandla preventivt innan du ser de första angreppen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *