Vintips, Lars-dagen 2018

På allmän begäran: vintips! Först som sist ett riktigt köttben till er som gillar klassisk aussi-cab med viss snits och elegans: Geoff Merrill Reserve Cabernet Sauvignon 2010, nr 6285, 199 sek, kostar väl upp emot hundringen mindre i Sverige än annorstädes, fat, eukalyptus, mörka bär, choklad och allt annat som ska vara där, ni som äter kött kan med fördel prova en panna till ett rejält köttstycke.

Så ett hett tips om ett vin som släpps fram i höst, i oktober närmare bestämt, men då gäller det att vara beredd. Vinet det handlar om heter i likhet med vinmakaren Chiara Condello och det är hennes ”vardagsvin” som släpps, kommer kosta cirka 140 sek och det är minst sagt ett fynd. Lättsamt och läcker sangiovese från Predappio. Ja, seså, skriv upp i kalendern redan nu för de cirka 3000 pannorna kommer ta slut på nolltid.

Häromdagen släpptes en begränsad mängd flaskor från Sydafrikas stolthet Mullineux. HR:en som förstår sig på syrah missar inte Mullienux Syrah 2016, nr 95608, 219 sek, läckert balanserat, komplext, kryddigt, snyggt, örtigt, vackert, peppar och lagerblad.

Ponzi Family och vinmakaren Luisa Ponzi är mest kända för sina läckra pinot-viner men de gör finfina vitingar också. Då deras svåröverkomliga Chardonnay Reserve just nu finns i begränsad volym i beställningssortimentet passar jag på att tipsa om det (nr 77862, 355 sek). Oerhört välgjort och vackert på alla sätt och vis. Kan till exempel avnjutas med lite torsk, skirat smör och färskpotatis i all enkelhet.

Ett billigare, allround vitt vardagsalternativ är Marie Menger-Krugs Krug’scher Hof Riesling Trocken Kabinett 2015, nr 72449, 119 sek. Pinsamt billigt. Smakrikt. Snyggt. Klarar både räkorna, pratsjuka grannar och en seriös fisk.

Passar också på att påminna om klassiska finliret Clotilde Davenne Chablis 2017, nr 6307, 169 sek. Oekad, frisk, fräsch, fruktig, frirunnen. Tänk havskräftor, räksallad, finfisk, skaldjur, lindansare och välbalanserade inlägg i debatten. Finns också på magnum (nr 6307, 349 sek).

Musik!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *