Mitt i skörden & prelevemang

Vi tecknar den 28:e augusti 2022 och konstaterar att med undantag för den sent mognande cabernet sauvignon är alla druvsorterna höstade. Hade vi tidsmässigt befunnit oss runt 30 år tidigare hade vi funderat på att kicka igång skörden nu, och samma datum runt millennieskiftet hade inneburit att vi plockat de gröna druvorna och att vi stod redo att börja skörden av de blå. I år har vi inte bara plockat merparten av druvorna, några tankar har dessutom hunnit jäsa klart (!).

Det sistnämnda gäller två av tre kärl som vi jäst grenache i. Målet är att skapa ett ganska lätt och fruktdrivet vin och därför skördar vi grenache, och lite cinsault och syrah, vid ganska låg mognad. Merparten av druvorna läggs hela i sitt fermenteringskärl, vilket kan vara en tank i syrafast stål eller ett stort ekfat som vi slagit ena sidstycket ur. Oavsett typen av kärl extraherar vi ytterst sparsamt. Den som provat Ego Bibamus från 2021 – första året vi gjorde ett sådant här vin på Domaine Rabiega – vet hur målbilden smakar.

Regnet som, i den mån ett regn kan lysa, lyst med sin frånvaro under snart sagt hela växtsäsongen, har behagat infinna sig lagom till skörden. Det har medfört ytterligare en faktor att ha med i beräkningen när all planering görs. En druva som är snudd på perfekt, men ändå inte perfekt mogen, kanske måste skördas någon dag för tidigt. Ett regn på en mogen klase är mums för mumma för mögelsvamparna som ligger och lurar ute i vingården, redo att slå till så snart rätt mix av fukt och värme infinner sig.

Å andra sidan: so far so good! Druvorna som bärgats utgör runt tre fjärdedelar av skörden och… allt ser oförskämt bra ut. Att det gör det ett besvärligt år som 2022 är något att vara oändligt tacksam över; 2022 i sydöstra Frankrike  är med sin torka och snudd på två månader långa värmebölja och risk för solbrända druvor och stockar som stänger av fotosyntesen i syfte att överleva, varmed bonden står där med druvor som aldrig kommer mogna, ingen räkmacka precis. I våra delar av Provence har mer än en odlare drabbats av fenomenet med avstängda stockar i år.

Nu är det inte bara tur som avgör utfallet. Snarare är det så att det är de besvärliga åren som sållar agnarna från vetet. Det är då den som gör allt rätt i sin odling och som, sannolikt, jobbar hårdast, får lön för sin möda. På något vis Naturens vis att belöna den som gör rätt och straffa den som går all in på höga skördeuttag och skivbordsupplagda vingårdsrutiner.

Hursomhelst: vi är mycket nöjda och ser fram emot inte bara en bra Ergo Bibamus (grenachen ovan) utan också en bra fin-rosé r, dito Clos Dière, både ägget och fatet, samt ett par, får vi hoppas, originella vitviner i samma gula anda som de vita från 2021, så låt oss äntligen komma till detta med prevelemanget!

En kollega, som kanske någon rent av känner till, August Strindberg, skrev bland annat en för sin tid mycket upplyst bok om jordbruket i Frankrike på 1880-talet. Ibland stötte han på termer som inte fanns på svenska. Då tog han helt sonika ordet och försvenskade det. Således blev, till exempel, ”cordon” (som i cordon de royat, ett sätt att tukta vinstocken, ”Royats rep”) kordong. Det där var ju inte så dumt. Således har prélèvement här och nu fått bli prelevemang.

Direktöversatt betyder prélèvement provtagning. I vinsammanhang handlar det mer exakt om att vi går ut i fälten och samlar på måfå in bär från stockarna, minst 200 för att uppnå ett fullgott underlag för de analyser som sedan görs på det insamlade materialet. Vi brukar dels göra en insamling till oss själva, dels en som vi skickar till ett ackrediterat laboratorium. Detta för att landa så nära sanningen om druvans mognadsgrad som möjligt. Vi vill framförallt få koll på sockerhalten, syran och pH-värdet. Vid sidan om de här mer kemiskt betingade analyserna går jag runt och provar druvorna. Den här ”avsmakningen” är det som ytterst avgör om vi ska skörda eller inte. Allt för få vi ska plocka druvorna när de, åtminstone i teorin, är så ”rätt” som möjligt för vinet vi vill uppnå.

Programmet just nu: i vinkällaren jäser rosa, vitt och rött fördelat på ett flertal tankar, betongägg och ekfat, något kärl har redan jäst ut sockret och där väntar vi på att den malolaktiska omvandlingen ska ta fart, andra är mitt uppe i sin jäsning; i vingården hänger den sent mognande cabernet sauvignon kvar och på måndag gör vi nya prelevemang och avsmakningar och om allt är bra då räknar jag med att vi skördar på onsdag igen. Om det inte regnar.

Musik.

7 svar på ”Mitt i skörden & prelevemang

 1. Fantastiskt kul att ni klarat värmen och torkan så bra !!!
  Ser fram emot att hälsa på lite senare i höst !!

 2. Hej Lars! Jag har länge följt din hemsida och läst alla dina vinböcker flitigt! Mitt namn är Alexandra, jag är 27 år gammal, arbetar på Vittsjö vingård, läser till internationell sommelier (wset3) på restaurangakademien i Stockholm samt oenologi parallellt i Uppsala. Jag har länge haft drömmar om att bli svensk vinmakare och förädla svenska viner men pandemin gjorde det enormt svårt att ta mig ut i världen och satte mina drömmar på is. Jag söker därför en mentor och kan inte tänka mig någon bättre än dig. Det hade varit underbart att få kontakt med dig och kanske lite vägledning. Håller tummarna och önskar dig en fantastisk dag!

  Mvh Alex

 3. Hej Lars. Intressant att få en bild av årets vinskörden i Provence. Särskilt hur viktigt du ser på att skörda innan regn. Som hobbyodlare av Solaris i Halland har jag märkt hur starkt nederbörd påverkar sockerhalt och TA. Om du får regn just när druvorna mognat. Hur länge väntar du efter nederbörd innan du inleder skörd?
  Jag vill uppnå 95 Oe och få ner TA till 8 g/l på Solaris för mitt stilla vin. Skulle du skörda vid andra parametrar?
  MVH
  Reino

  • Hej Reino, ber om ursäkt för sent svar, svårt hinna med allt i skördetider…

   Regnet kan påverka på två sätt. Dels så att det spär ut koncentrationen och förändrar de viktiga parametrarna och därmed balansen, dels så det sätter fart på mögelangrepp.

   Vad gäller balansen finns det inget givet svar. Har det regnat med jämna mellanrum under växtsäsongen brukar ett sent regn inte påverka balansen så mycket. Har det å andra sidan varit torrt en tid kan förändringen vara brutal och då gäller det att vänta till dess balansen är återställd. Det kan generellt ta allt mellan två dagar och en dryg vecka.

   Det där med balansen måste riktigt besvärliga år ställas mot risken för mögelangrepp. Hur stor den risken är beror dels på året, dels druvan i fråga då de olika sorterna är olika känsliga. Ett regn på en mogen grenache kan få förödande konsekvenser på bara ett par dagar, samma regn på ganska mogen cabernet s får kanske knappt något konsekvenser alls.

   Till sist dina parametrar, lite svårt att säga bu eller bä, skulle vilja smaka på druvorna + veta vad de ska bli för vin. Rent generellt låter väl 95oe och TA 8g/l ok.

   MVH

   • Tack för responsen Lars. Jag förstår att det inte går att ge ett generellt svar. Vad gäller regn, mögel/röta har jag själv märkt efter 5 år hur det kan skilja mellan år. I fjol t.ex. satte regn i slutet av augusti, efter några veckor torrt väder, igång ett kraftigt mögel/röta angrepp. I år kom regn i början av september efter tre veckor utan regn, men medförde mycket marginellt mögelangrepp. En delorsak tror jag är att plantorna hade för mycket näring i fjol. I år fick de inte någon NPK gödning.
    Med vänlig hälsning,
    Reino

    • Överdriven NPK-gödning är inte sällan orsaken till att druvorna blir känsligare för angrepp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *