El Rey 2.0

Att vara konsulterande vinmakare innebär, åtminstone i mitt fall, ett synnerligen omväxlande arbete. Uppdragen kan handla om ”totalen”, dvs att hjälpa till med att skapa affärsidén för en gård/producent, och i nästa skede de av affärsidén följande strategierna och planerna och, inte minst, att genomföra detta i praktiken. Eller så är det någon som vill ha hjälp med att sätta en blend eller att få tips på hur den ska förändra sitt arbete för att få till mer rena och fruktdrivna viner eller så vill uppdragsgivaren ha hjälp med att anpassa sin produktportfölj till samtiden.. Till exempel.

Lite speciella är uppdragen jag får inom ramen för den svenska importfirman Terrific Wines, som jag var med och startade för ett drygt decennium sedan (och fortsatt är delägare i). Jobben i sig är som alla andra, men det är kul att efter själva uppdraget kunna följa händelseutvecklingen på nära håll. Hur går lanseringen? Vilken feedback får vi på vinet? Och blir det några återköp? Vilka marknadsåtgärder vidtar mina kollegor?

I dagarna lanseras i Systembolagets beställningssortiment vinet El Rey (Loco) 2022, nr 59616, 99kr. Det är ett lätt och fruktdrivet vin på druvan garnatxa (eller garnacha eller grenache). Den här stilen med lätta och fruktdrivna, ofta ljusa, rödviner, som med fördel kan drickas lite svala, har till mångas lycka, inte minst min, blivit riktigt populär de senaste två-tre åren. Det är nu inte så att stilen inte haft tillskyndare även förr, men på det stora hela har det varit svårt att på en bredare bas få gehör för sådana här lättviktare.

Idén till El Rey (Loco) kom för flera år sedan i samband med att Terrifickollegan och jag var på plats hos Celler Masroig i Montsant och blandade till grunden till Les Sorts (nr 70217, 121kr). I samband med det stötte vi på några tankar med en fantastisk garnatxa. Ren och med skönt sjungande frukt utan falska toner i epilogen. Då bedömde vi att det inte fanns tillräckligt med intresse för stilen, men vi bokförde båda i minnets del för framtida projekt ett tänkt garnatxa-vin, drivet av frukt och inkvalat i en lättare viktklass.

Sedan kom coviden och innan vi hann blinka hade två år försvunnit ut i tomma intet. Det kom att dröja ända till hösten 2022 innan vi var tillbaka för att sätta blenden. Och som den satt (obs! kraftig varning för subjektivitet här… å andra sidan är det dagens sanning): mumsigt, fruktigt och lätt som en fläkt i vårsolen.

Någon kanske känner igen namnet El Rey. Det kan bero på att jag för ett tiotal år sedan gjorde ett vin med det namnet i Campo de Borja. Sedan en spanskägd svensk importkollega gjort en exakt kopia i samma prisklass på det vinet och tryckt in det på Systembolaget, slutade den historien med att båda vinerna avlistades eftersom inget av dem på egen hand uppnådde tillräckligt stor försäljning för att få hänga kvar i monopolets fasta sortiment.

När nu det här nya garnatxa-vinet, med flera gemensamma faktorer med första El Rey, skulle lanseras, tyckte vi på Terrific Wines att det var kul att plocka fram det för oss betydelsefulla namnet. För säkerhets skull har vi för oss själva lagt till ett (Loco) efter själva namnet. Dels för att skilja version 2.0 från version 1.0, dels för att vinet känns, ja, aningen om inte fullständigt galet så i vart fall uppsluppet och, förlåt förlåt, carpe diem.

El Rey Loco som musik.

12 svar på ”El Rey 2.0

 1. Jag brukar normalt sett föredra lite tyngre, strama, o-fruktiga rödviner. Det handlar då ofta om dryck till en stadig köttbit på fredagskvällen. Men jag har tidigare tagit till mig tipsen på denna blogg, med positivt resultat.

  Vad skulle du rekommendera för typ av mat till det här vinet?

  • Har provat det här, ännu lite unga, vinet till isterband med stuvad potatis och till spaghetti bolognese – fungerar bra i båda fallen.

   Tror vidare att det går bra till tacos, många pizzor, matiga sallader, paella, grillad marulk (kanske marinerad i vitlök och citron), buffé-vin…

   PS Definitivt inte rätt vin till den rejäla köttbiten…

 2. Tack för tipset, beställt och skall prövas 😀 för några år sedan tipsade du om en Bordeaux chateau bellevue la rande. Trevlig, prisvärd en ”god vän ” till vardag och fest att ge bort och tipsa vänner om ..så tack 😀 men nu finns den inte längre att beställa..tips på ny ”bästis” ?

  • Åh, det var ett bra, prisvärt Bdx-vin, ett kap på sin tid. Dessvärre säljs vinet inte längre under egen etikett utan säljs (om jag förstått saken rätt) numer som bulkvara till en annan producent. Men obs! Hot news! Vi arbetar på att ta fram en ersättare (lite samma stil, samma prisläge om inte inflationen och den usla kronkursen ställer till det) – sitter de facto på ett plan från Bordeaux och skriver detta, på väg hem efter lite blennings-konsulteri.

   • Hoppas ni får fram en ersättare, ännu en anledning att följa bloggen..
    Les sorts har jag tänkt prova och nu skall det bli av.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *