Vintips: Tre rödtjut

Just nu finns i det tillfälliga sortimentet tre viner som är värda att framhålla i detta forum. Terre de Manganèse (Domaine Didier Desvignes) 2022, nr 95347, 289kr. Här har vi en Beaujolais Cru Moulin-à-Vent, som befinner sig ljusår från de blaskiga och fruktsökande stolpskott till viner som producerats och produceras en masse i Beaujolais och som för många blivit sinnebilden av ”Beaujolais”. Om mot förmodan någon av vinifierats HR ännu inte upptäckt det riktiga Beaujolais är det hög tid att göra det och då sitter det här vinet som en smäck. Här hittar vi en oerhört välbyggd och vacker ryggrad inpackad i ett överdåd av gamay-frukt när den är som bäst. Drick nu eller om några år, till en coq au vin eller en svamprisotto. Domaine Didier Desvignes är inte så känd i Sverige, vilket är smått tragiskt för alla vinälskare som missat den här pålitliga producenten, som bjuder oss på allt det bästa Beaujolais har (skulle det här vinet hinna ta slut i det tillfälliga sortimentet innan Du, slöfock, fått tummen ur, finns det fler viner från Didier i beställningssortimentet).

Hedges Family Estate (eller HFE, som vi som har koll säger) 2021, nr 93016, 279kr. Min gamla uppdragsgivare (2001-2015) skämmer än en gång bort oss med ett fullödigt och ursprungstypiskt vin från Red Mountain och ”Eastern Washington”. ” Nyanserad, fruktig, balanserad smak med rostad fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, ceder, skogshallon, kakao, plommon, viol, kokos och vanilj. Serveras vid cirka 18°C till rätter av mörkt kött, gärna grillat.” Så skriver Systembolaget om vinet och jag köper den beskrivningen, för precis så ska ett fullödigt rödtjut från Red Mountain vara.

Muga Reserva Selección Especial 2020, nr 90384, 329kr. En favorit från Rioja, som brukar dyka upp i tillfälliga sortimentet varje år. Årgången 2020 kommer inte göra någon av vinets fans besviken. ” Komplex, kryddig smak med tydlig rostad fatkaraktär, inslag av plommon, mörk choklad, mörka körsbär, kardemumma, kaffe, svarta vinbär, tobak, örter och vanilj. Serveras vid cirka 18°C till rätter av mörkt kött.” Skriver Systembolaget och det är bara att hålla med. Drick nu eller om 20 år.

Musik.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *