Luktar en defekt kork korkdefekt?

Har vid ett flertal tillfällen i samband med provningar jag hållit för allmänheten fått frågan om huruvida man kan känna på en korks doft om vinet är korkdefekt. Ibland har jag svarat nej, ibland ja. För så är det.

Det händer att en kork stinker det som vanligtvis betecknas som TCA och korkdefekt lång väg. Ofelbart är då också vinet i den nyss förslutna flaskan korkdefekt i klassisk mening. Så ja, man kan känna korkdefekt redan genom att lukta på korken.

Å andra sidan kan vinet uppvisa klassisk korkdefekt trots att korken inte luktar så. Med andra ord är svaret nej, man kan inte (alltid) känna klassisk korkdefekt genom att lukta på korken.

Utöver det ovan sagda, om ”klassisk korkdefekt”, den där uppenbara som alla vinintresserade förr eller senare lär sig att känna igen, finns det andra defekter knutna till korken. Defekter som inte kan uppfattas som klassisk korkdefekt/TCA. Till exempel olika former av ”smygkork”, en elakartad variant som tar loven av vinets frukt och sänker drycken i fråga ett par nivåer under sin egentliga kvalitet, kanske rent av påverkar smak och doft med en murken karaktär (som inte är att förväxla med gamla fat, som, utöver det murkna, brukar ha ett kompletterande doftinslag av smuts och flyktig syra).

Den här typen av defekter är över huvud taget knepiga att känna igen. Är provaren bekant med vinet har hen relativt lätt att känna att något inte är som det ska. Om det är första gången vinet provas är det svårt att avgöra om det är en smygkork eller bara ett inte helt optimalt eller rent av direkt tråkigt vin. Helt klart känner inte provaren smygkorken på korkens doft. Möjligen kan hen ana fara å färde om korken är svampig och till del dränkt i vin, men, dessvärre kan även torra, till det yttre oklanderliga korkar vara upphov till smygkork. Så, kanske kan provaren i de här fallen ana en defekt genom att studera korken. Förmodligen inte. Såvida hen inte är synsk.

 

5 svar på ”Luktar en defekt kork korkdefekt?

  1. Har två ”intressanta” fall av korkdefekt på restaurang.
    En för säkert 20 år sedan på en italiensk pizzeria i Västerås. När vi påpekade korkdefekten så sa kyparen ”ja, jag tyckte det luktade konstigt när jag öppnade flaskan”. Vilket självmål!

    Ett annat självmål var på en hyffsad restaurang i Lyon där vi, på jobbet, var bjudna av EDF. Vi fick en vit Bourgogne till förrätten och kyparen öppnade flaskan och provade vinet innan det serverades. Tyvärr så var det korkat och som vinnörd påpekade jag det och han fick skamset byta ut flaskan.

  2. Bra att du erkänner uttrycket ”smygkork”. Har använt det några gånger men blivit kritiserad för det. Även om det saknar reell förklaring är det ju en upplevelse. En realitet.

    • Hej Hans, har använt uttrycket ”smygkork” i säkert 30 år, har nog t o m skrivit om det i ngn av mina vinböcker; på 90-talet när problemen med korkarna var som värst hade vi inte bara mer ”korkdefekt” utan också mer läckage och ”smygkork” och där jag som producent upplevde de båda sistnämnda problemen som de mest utmanande.

      • PS synsättet att ”korkdefekt” bara beror på TCA är nog ganska unikt för den svenska eller möjligen den skandinaviska vinvärlden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *