Zeta, väder och vind

Körde nyss hem från Pezenas där jag varit och tittat till vinerna hos en av mina uppdragsgivare, Domaine de Brescou. Regnet öste ner och det förefaller som att Sydfrankrike, och för den delen stora delar av Italiens övre halva, återigen får ett år rikt på nederbörd.

Regnet har nu öst ner i snart två år. Det är klart att vi inte talar om syndafloden och visst har det varit uppehåll under juli och augusti och lite då och då, men områden som Provence och Toskana har fått betydligt mer nederbörd än normalt och inte minst är mjöldaggshotet överhängande när vi nu befinner oss mitt i det tredje året med gynnsam väderlek för skadliga svampar – jovisst, skräpvädret var påtaglig på sina håll redan 2007.

Redan tidigare har vi sett kraftigt minskad skörd på grund av regnet och de därav följande angreppen i vingårdarna (för att nu inte tala om hur kvalitén blivit på sina håll).

Häromåret var Sicilien ner med nästan 40 %, vilket förstås påverkade arbetet med Santagostino och Zeta hos producenten Firriato det året. Som tur är klarade man sig bättre på Sicilien 2008, vilket inneburit att det varit betydligt lättare att arbeta med årgången 2008 än 2007. Resultatet finns för övrigt att beskåda och inmundiga i Santagostino Cataratto – Chardonnay, Santagostino Nero d´Avola – Syrah, Zeta Merlot – Cabernet och Zeta Grecanico – Chardonnay.

Vad det handlar om nederbördsrika år som 2007, 2008 och 2009 är att applicera sina växtskyddsmedel vid rätt tidpunkt och, för den delen, att alls jobba med rätt typ av medel.

Jag är sedan 20 år varm anhängare av kontaktverkande medel och gärna ekologiskt framtagna sådana, alltså produkter som också är alternativ till koppar- eller svavelbaserade medel som man annars får använda även i ekologiskt jordbruk. Zeta-vinerna ovan visar att det är möjligt att göra viner på ekologiskt odlade druvor även regnrika år – och det utan att vinet behöver kosta skjortan för det.

Tyvärr finns det inte så mycket att göra om ens vinodlingen drabbas av hagel. Detta har skett ibland annat Bordeaux i år. Där uppmanar nu Jean-Yves Bechet på Château Fougas vinproducenterna i appellationen Côtes de Bourg att förena sig i en solidaritetspakt, där de odlare som klarat sig undan haglets härjningar ska sälja delar av sin skörd för en spottstyver till mindre tursamma kollegor. Den som ställer upp för sin nästa får som tack sätta en klisterlapp från ”Solidarité Côtes de Bourg” på sina flaskor. En slags fair trade – varaint, menar Bechelet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *