Syrah och Shiraz på Vulcanön

Det har varit mycket resor den senaste tiden. Var häromveckan i Sverige och höll ett par föredrag, bland annat på Vincontoret i Tidaholm. Tycker att det var en tämligen knäpp idé när bygdens son Carl-Jan Grankvist för 30 år sedan satsade på och byggde upp Grythyttans gästgiveri, men som tur var gjorde han det. Nu har en efternamne, nämligen Lennart Granqvist, även han en bygdens son, gjord en liknande satsning i Tidaholm mitt i Västergötland, där han köpt gamla Tändstickbolagets huvudkontor på Vulcanön (jo, det heter så, eftersom det första tändsticksbolaget i Tidaholm hette Vulcan; en av Europas två tändstickfabriker ligger för övrigt fortfarande i Tidaholm) och renoverat det efter konstens alla regler och byggt upp en lika chosefri som ambitiös verksamhet med vinprovningar, whiskyprovningar, cigarrprovningar, föredrag och mat. Den som vill kan dessutom hyra ett vinskåp i den väl tilltagna källaren under huset. Definitivt värt en avstickare.

Vi provade bland annat vinerna ”Wallin Syrah” och ”Wallin Shiraz” från min uppdragsgivare Château L´Arnaude (Côtes-de-Provence) och jag måste säga att även jag tycker att det är fascinerande att prova de här sinsemellan så olika vinerna (jodå, alla gick i fällan och trodde att Shiraz var från ”Nya Världen” och att Syrah var fransk) som faktiskt kommer från samma, lilla, vinfält, men som skördats och vinifierats på olika vis. Är någon annan intresserad av att jämföra så finns vinerna numer i beställningssortimentet.

VinContoret

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *