Allt du skulle vilja veta om dina bananer

Fredrik Gertten och hans film ”Bananas# borde kunna få ett mycket starkare stöd, inte minst från svenska medier.

Ytterst handlar det handlar om tryckfrihet. Även om Fredrik skulle ha gått bärsärk och kastat all heder, etik och moral över bord skulle han ha rätt att göra en kritisk film av Dole och deras plantager i Mellanamerika.

Självklart skulle det för Dole – i likhet med vilket annat företag som helst – vara tungt att behöva gå ut och försvara sig mot sådana huvudlösa och orättvisa angrepp, men de skulle kunna göra det och hade de rätten på sin sida skulle de säkert reda ut saken och kanske rent av gå stärkta ur eländet.

Nu är det så att Fredrik inte alls förefaller ha handlat omoraliskt på något vis, inte heller tycks han ha svikit sin journalistiska heder och den etik som denna påbjuder. Med andra ord finns det än mindre skäl för Dole att försöka slå ihjäl hans alster ”Bananas”.

Däremot väntar många av oss med intresse på en bra förklaring från Doles sida och gärna också lite nya strategier – varför inte en tydlig och inom företaget respekterad CSR-strategi, de flesta amerikanska företag med lite framåtanda har en sådan och agerar i enlighet med denna sedan flera år (dock ej bankerna, förstås)?

Läs mer i tidigare inlägg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *