Skörd i Provence

Under förra veckan, då jag var i Sydafrika, brakade regnet loss här hemma i Provence (vilket var påpassligt, men varken gjorde till eller från för mig, eftersom det regnade i Sydafrika också). Dessförinnan har ”vi” på Château L´Arnaude haft ett riktigt bra år. Mycket regn under vintern och våren och sedan torrt och fint (ett litet regn mellan midsommar och nu). Det sistnämnda kan man få för mycket av, men även de väl dränerade delarna av gården har klarat torkan bra.

Skördevolymen har gått ner något på de mest väldränerade parcellerna, men på det hela taget ser volymen ut att bli ungefär som ifjol. Kvalitets- och stilmässigt ser det ut att bli mycket komplexitet och elegans, så som det oftast blir när man har två år som 08 och 09 i följd.

Själva skörden: vi började redan för några veckor sedan med att ta in Cinsaut för rosévinet och hann före regnen med att ta in det mesta: Cinsaut, Grenache, Syrah och Cabernet sauvignon. Det som hängde kvar fram till regnen var den inte helt mogna Carignan och Rolle (och lite Mourvèdre och små mängder Syrah och Cabernet sauvignon som vi medvetet avvaktat med).

Idag började vi köra in Carignan för rosé och det ser riktigt bra ut. Rötan har ännu inte hunnit sätta klorna i druvorna och det ser ut som att all Carignan, både för rosa och rött, hinns med utan att problem uppstår.

Kvar hänger sedan Rolle – vitvinsdruvan härnere. Man kan fundera över varför vi tar in vitvinet sist, borde det inte vara tvärtom? Tja, på den tiden jag skördade Sauvignon blanc, Chardonnay och Viognier i Provence, brukade skörden börja med dessa. Med Rolle förhåller det sig annorlunda. För det mesta måste man vänta ut den riktiga mognaden – i alla fall om man vill få till den där spännande komplexiteten som Rolle kan bjuda på, men så sällan gör.

För övrigt har skördevolymen blivit betydligt mindre för många producenter i trakten. Många skyller på torkan, som förstås har sitt finger med i spelet, men oftare beror det nog på att man inte klarat att hålla oidiumet stången i år (andra året med hårt tryck). På Château L´Arnaude har detta klarats av på ett galant vis tack vare den superskicklige vingårdsmannen Fabrice. Be gärna om hans autograf om ni har vägarna förbi. Jag har aldrig sett en bättre yrkesman än han.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *