Oktobersläppet 2009

Den första oktober släppte Systembolaget en radda nya viner. Jag är personligen djupt involverad i det här släppet och självklart rekommenderar jag ”mina” viner å det högljuddaste.

Q-rious Semillon (årg. 2008, varunr 6647, 64 sek) var jag och blendade i Chile i vintras och för några veckor sedan var jag tillbaka för att blenda till årgången 2009. Den nya årgången släpps när 08:orna är slut. Hursomhelst så har Q-rious fått ett fantastiskt mottagande och nu får åtminstone jag hoppas att den säljer bra också. Man kan läsa mer på www.qrious.se.

Q-rious Semillon är listad som s k T2:a, det innebär att den lagerförs i ungefär vartannat Systembolag, i övriga kan den beställas.

KFV Farmer´s Reserve Chardonnay (årg. 2008, 750 ml varunr 6538-01, 94 sek; 375 ml varunr 6538-2, 49 sek) satte jag ihop i Kalifornien i mars i år, om jag minns rätt, var sedan tillbaka och tittade till vinet för slutblend och buteljering i början av sommaren. Det här vinet är tänkt att ge en vink om ”nya USA”, som gör viner som är lite lättare, har lite mindre ek, sötma och alkohol.

Jag vågar påstå att det här vinet drar iväg åt det hållet, samtidigt är det säkert mer ”traditionellt” än många skulle önska. Att det nu är så är ingen tillfällighet. Gissningsvis är den typiska Kalifornien-Chardonnay- straxunderhundrakronor-konsumenten inte redo för att ta steget från smör och ett uns restsötma bara så där. I alla fall resonerade vi (alltså vinets svenska importör (min uppdragsgivare) och jag) i de banorna när vi bestämde hur vinet skulle vara. Huruvida vi har rätt eller fel lär konsumenten snart visa oss. Vi kan i alla fall glädja oss åt att Systembolaget köpte in det här vinet i konkurrens med många andra.

I vinter åker jag tillbaka till Kalifornien och sätter ihop årgången 2009 av Farmer´s Reserve. Såvida vi inte får tydliga varningar från konsumenterna, kommer vi nog då att försöka dra vinet ytterligare mot högre syra och mindre ek samtidigt som man ska komma ihåg att om kronkursen står sig är vi 2,50 sek ”upp” jämfört med i mars i år (då: 9,50 sek för 1 USD, nu: ca 7 sek för 1 USD). Importören (www.enjoywines.se)har garanterat att den inte kommer att lägga mellanskillnaden på sin marginal utan på mer frukt, vilket gör att jag verkligen ser fram emot den blendövningen.

KFV Farmer´s Reserve är så kallad T1:a och finns därmed, tror jag, i cirka 75 % av landets Systembolaget. Borde gå bra till smörstekt hälleflundra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *