Klovn

När jag passerade Kastrup i somras köpte jag säsong fem och sex av den danska humorserien ”Klovn”. Tyvärr fanns inte dansk textning för ”hörehaemmede” (finns på vissa av de tidigare säsongernas DVD:er) så jag fick lite besviken och skamsen inför den danske försäljaren satsa på engelsk textning – jag hör till de få svenskar som faktiskt gillar danska, men jag förstår inte allt när det går fort och många pratar på en gång.

Nu har jag sett säsong fem, som är bra. Beträffande säsong sex har jag sett den ena DVD:n och så långt är frågan om inte säsong sex är den bästa hittills. Hatten av för Frank och Casper.

Min hustru påstår f ö att bara killar kan tycka att ”Klovn” är kul. Ungefär som att bara killar kan tycka att ”Populärmusik från Vittula” är kul. Nu skulle man kunna misstänka att min hustru är renons på de senaste decenniernas utveckling inom genusforskningen, men så är inte fallet. Vad hon egentligen säger är, att blott omogna personer kan tycka om så infantil ”humor”.

Skälet till att jag sett säsong fem och halva säsong sex idag är att min hustru är på hästtävling hela helgen… Och ikväll är det fotboll, Sverige – Danmark på Parken.

22 svar på ”Klovn

 1. ”Killhumor”? Jo, finns säkert. Kanske en sorts kombination av infantilt och akademiskt.
  Din egen bok Skördeoffer (missvisande titel f ö) fann jag själv bitvis ohyggligt rolig. Men icke min fru. Vill minnas att hon mest fann den ”larvig”. Och att förklara för en oskrattande VARFÖR nåt är kul är som du vet lönlöst…
  Däremot såg varken jag eller min fru nån humor i den av dig rekommenderade boken Den larmande hopens dal (Erik Andersson). ”Surrogathumor”?

 2. ”Killhumor”? Jo, finns säkert. Kanske en sorts kombination av infantilt och akademiskt.
  Din egen bok Skördeoffer (missvisande titel f ö) fann jag själv bitvis ohyggligt rolig. Men icke min fru. Vill minnas att hon mest fann den ”larvig”. Och att förklara för en oskrattande VARFÖR nåt är kul är som du vet lönlöst…
  Däremot såg varken jag eller min fru nån humor i den av dig rekommenderade boken Den larmande hopens dal (Erik Andersson). ”Surrogathumor”?

 3. Har också hört uttrycket ”killhumor” flera gånger. Tror dock inte att människors sinne för humor är könsbundet, utan att det handlar om en kombination av personlighet, uppfostran och umgänge. Flera kvinnliga släktingar tycker att ”Klovn” är en omåttligt rolig serie…

 4. Har också hört uttrycket ”killhumor” flera gånger. Tror dock inte att människors sinne för humor är könsbundet, utan att det handlar om en kombination av personlighet, uppfostran och umgänge. Flera kvinnliga släktingar tycker att ”Klovn” är en omåttligt rolig serie…

 5. Karin, du understryker min tes att vi som tycker om Klovn blott är omogna, inte nödvändigtvis killar.

  Hans, ett problem med mina skönlitterära verk är för många att humorn ibland står i bjärt kontrast till handlingen och så får det vara eftersom det är min uttryckliga stil som författare. Kul att du tycker att Skördeoffer är bitvis ohyggligt rolig!

  Avseende ”Den larmande hopens dal” måste man kanske vara västgöte och känna landskapets olika häraden och kynnen samt landskapets uttalat agrara arketyper för att fullt ut uppskatta den? Huruvida det är en tillgång att förstå sig på ”Den larmande hopens dal” är, när jag tänker efter, tveksamt.

 6. Karin, du understryker min tes att vi som tycker om Klovn blott är omogna, inte nödvändigtvis killar.

  Hans, ett problem med mina skönlitterära verk är för många att humorn ibland står i bjärt kontrast till handlingen och så får det vara eftersom det är min uttryckliga stil som författare. Kul att du tycker att Skördeoffer är bitvis ohyggligt rolig!

  Avseende ”Den larmande hopens dal” måste man kanske vara västgöte och känna landskapets olika häraden och kynnen samt landskapets uttalat agrara arketyper för att fullt ut uppskatta den? Huruvida det är en tillgång att förstå sig på ”Den larmande hopens dal” är, när jag tänker efter, tveksamt.

 7. Västgötahumor! Så är det nog. Betänk att vi är uppfödda på Västgöta-Bengtsson och när övriga Sverige på 1979-talet tyckte att Bröderna Djup och deras lie-låt var kul menade vi västgötar att det var de inte alls ety vi betraktade dem blott och bart som ett gäng skickliga musiker.
  http://www.youtube.com/watch?v

 8. Västgötahumor! Så är det nog. Betänk att vi är uppfödda på Västgöta-Bengtsson och när övriga Sverige på 1979-talet tyckte att Bröderna Djup och deras lie-låt var kul menade vi västgötar att det var de inte alls ety vi betraktade dem blott och bart som ett gäng skickliga musiker.
  http://www.youtube.com/watch?v

 9. Klovn ser jag med skräckblandad förtjusning. Det är oftast så uppenbart vart det barkar hän och inget kan jag som tittare göra åt det, bara vänta på katastrofens faktum samtidigt som jag ropar: nej, nej, nej!
  De är så på spets med allt vad som dessutom är ”det seneste” i DK, det som alla ska ha eller måste göra för att vara så där hip som bara en hip dansker kan vara. Eller inte.

 10. Klovn ser jag med skräckblandad förtjusning. Det är oftast så uppenbart vart det barkar hän och inget kan jag som tittare göra åt det, bara vänta på katastrofens faktum samtidigt som jag ropar: nej, nej, nej!
  De är så på spets med allt vad som dessutom är ”det seneste” i DK, det som alla ska ha eller måste göra för att vara så där hip som bara en hip dansker kan vara. Eller inte.

 11. Måste tillägga att om Klovn är ”killhumor” borde jag vara exemplet som konfiremerar regeln- dock visar det sig ju att tex Karin också gillar Klovn- jag tipsar hej vilt om den och bara hoppas på att nån ny bekant ska ha 6e säsongen stående i bolkhyllan så jag slipper vänta på sommaren för att få se den. 5/5 till Klovn!

 12. Måste tillägga att om Klovn är ”killhumor” borde jag vara exemplet som konfiremerar regeln- dock visar det sig ju att tex Karin också gillar Klovn- jag tipsar hej vilt om den och bara hoppas på att nån ny bekant ska ha 6e säsongen stående i bolkhyllan så jag slipper vänta på sommaren för att få se den. 5/5 till Klovn!

 13. Blir ofta fascinerad över min makes slapstick-humor och fallenhet för att yla garvandes i soffan åt exkrementhumor och bananskalshalkningar – men måste med emfas framhålla att jag höll på att skratta mig harmynt då jag läste Populärmusik i Vittula – har aldrig skrattat så mkt någonsin då jag läst en bok! Kanske krävs att man är norrlänning för att förstå genialiteten i boken (eller kille för att helt enkelt bara garva & inte vara så jävla pretentiös 🙂
  (men överakademiska ord gillar jag 🙂
  Å tredje sidan… i ärlighetens namn… brukar jag vara tvungen att mörka och gravt tona ner min humor för att både damer och herrar brukar titta undrande på mig så snart jag haspla ur mig överråa/sexistiskta (väl medveten ironi, men ingen verkar fatta det) skämt som jag som ”dam” tydligen ej får hålla mig med utan att bli en outkast… Och det här gäller även de mest råbarkade karlar som förmodligen hade garvat ihjäl sig om det varit ngn av deras rå-humor-ägande polare som hävt ur sig det… Trista jävla normer.
  Over and out.

 14. Blir ofta fascinerad över min makes slapstick-humor och fallenhet för att yla garvandes i soffan åt exkrementhumor och bananskalshalkningar – men måste med emfas framhålla att jag höll på att skratta mig harmynt då jag läste Populärmusik i Vittula – har aldrig skrattat så mkt någonsin då jag läst en bok! Kanske krävs att man är norrlänning för att förstå genialiteten i boken (eller kille för att helt enkelt bara garva & inte vara så jävla pretentiös 🙂
  (men överakademiska ord gillar jag 🙂
  Å tredje sidan… i ärlighetens namn… brukar jag vara tvungen att mörka och gravt tona ner min humor för att både damer och herrar brukar titta undrande på mig så snart jag haspla ur mig överråa/sexistiskta (väl medveten ironi, men ingen verkar fatta det) skämt som jag som ”dam” tydligen ej får hålla mig med utan att bli en outkast… Och det här gäller även de mest råbarkade karlar som förmodligen hade garvat ihjäl sig om det varit ngn av deras rå-humor-ägande polare som hävt ur sig det… Trista jävla normer.
  Over and out.

 15. Det kan också vara så, har jag märkt, att folk saknar humor eller i vart fall har en annan humor än en själv. Dessvärre är det nog ofta på sistnämnda viset i mitt fall. Åtskilliga gånger har jag sagt i mina ögon roliga saker som fått andra att titta på mig som något som måste försvinna ur deras värld ju förr desto bättre (mina barn har genom åren återkommande hävdat att detta är mycket vanligt, rent av vanligare än jag tror…). Andra gånger, inser jag med kinderna rodnande av eftertankens kranka blekhet, har enstaka individer och understundom hela grupper missförstått skämtet och trott att jag faktiskt menat den ironi jag nyss kläckte ur mig. Vi kanske ska bilda en klubb eller intresseförening, ”Missförstådda Klovners Sällskap”?

 16. Det kan också vara så, har jag märkt, att folk saknar humor eller i vart fall har en annan humor än en själv. Dessvärre är det nog ofta på sistnämnda viset i mitt fall. Åtskilliga gånger har jag sagt i mina ögon roliga saker som fått andra att titta på mig som något som måste försvinna ur deras värld ju förr desto bättre (mina barn har genom åren återkommande hävdat att detta är mycket vanligt, rent av vanligare än jag tror…). Andra gånger, inser jag med kinderna rodnande av eftertankens kranka blekhet, har enstaka individer och understundom hela grupper missförstått skämtet och trott att jag faktiskt menat den ironi jag nyss kläckte ur mig. Vi kanske ska bilda en klubb eller intresseförening, ”Missförstådda Klovners Sällskap”?

 17. vad kul jag jobbade på kastrup förra sommaren! älskar KLOVN och här hemma är det bara jag och min mamma som kollar på detta! de andra gubbarna tycker klovn är skit! klovn är nu den enda serien jag verkligen vill följa och skulle kunna köpa DVD på!

 18. Kul att höra! Jag rekommenderar att du köper den danska Klovn-boxen med text för den som har nedsatt hörsel (eller behöver lite hjälp med danskan ibland)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *