Cru Bourgeois remake 2010

I februari 2007 gick den gamla Cru Bourgeois – klassificeringen i Bordeaux ur tiden. Sedan dess har, i alla fall enligt egen utsago (pressmeddelande idag), l´Allicance des Crus Bourgeois du Medoc arbetat på att få fram en ny modell för Cru Bourgeois. Under det senaste året har även folk från det franska jordbruksdepartementet varit delaktiga och nu är det dags för en ny version.

Alla (oklassade)egendomar i Medoc kan anmäla sig och sina viner som pretendenter på den nygamla klassificeringen. Urvalet kommer att baseras på en oberoende bedömning av respektive egendom (baserad på egendomens egna uppgifter, kontrollbesök och transparens så man kan följa vinets ursprung tillbaka till druvrankan). Varje år ska också producentens vin godkännas i en blindprovning där ”vinproffs från Bordeaux” ingår.

Om det låter som en mix av gamla och framförallt nya AOC/AOP-förfarandet? Visst gör det det. Hursomhelst så kan man få använda nygamla Cru Bourgeois från och med 2010 på årgången 2008 och framåt.

crus-bourgeois

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *